Velika britanija

Nestao prije pet godina, pronađen u šumi: Proglasili ga mrtvim, a onda je ostavio trag na Facebooku

ricardas-puisys-30

Vjeruju da je pobjegao iz straha za vlastitu sigurnost

Čovjek za kojega je britanska policija sumnjala da je ubijen, pronađen je živ gotovo pet godina nakon što je prijavljen njegov nestanak. Živio je u šumi na dobro skrovitom mjestu.

Ricardas Puisys porijeklom iz Litvanije posljednji put se pojavio na radnom mjestu 26. septembra 2015. godine, 32 kilometra od Wisbecha u Cambridgeshireu u kojemu je živio. Bilo mu je 35 godina. Iste večeri vidjeli su ga u društvu manje grupe muškaraca iz Litvanije, ali od tog trenutka kao da je propao u zemlju. Policija je u novembru iste godine pokrenula istragu o njegovom ubojstvu. Već u decembru uhapsili su muškarca, za kojega su sumnjali da ga je ubio, ali je pušten na slobodu bez optužbi, piše The Guardian.

Dugo se o njemu ništa nije čulo sve dok se nije doznalo za Facebook profil s njegovim imenom, na kojemu su objavljene fotografije muškarca za kojega je policija posumnjala da je upravo nestali Litvanac. U novembru prošle godine policija je ponovno uputila apel da se pronađe nestali Britanac, a u decembru su primili nekoliko dojava.

Konačno, u ponedjeljak je policija izvijestila da je pronašla Ricardasa Puisysa 1. jula na području Wisbecha. Vjeruju da je pobjegao iz straha za vlastitu sigurnost. U augustu 2015. godine, kratko prije nego što je nestao, lokalni mještanin izrazio je zabrinutost da neko izrabljuje Puisysa i da je možda morao mijenjati adresu u Wisbechu protiv svoje volje.

– Gotovo pet godina nestanak Ricardasa bila je potpuna misterija. Sve dok konca juna smo primili informaciju, koja nas je dovela do njega, izjavio je glavni inspektor krim policije Rob Hall Bedfordshirea, Cambridgeshirea i Hertfordshirea.

U vrijeme nestanka Ricardas Puisys radio je za firmu Nightlayer Leek u Chatterisu, a posao je dobio preko agencije.

– Mislili smo da je one večeri kada je posljednji put viđen neko naudio Ricardasu, ali sada vjerujemo da je donio odluku da pobjegne jer je bio žrtva kriminala, a prethodno je bio žrtva izrabljivanja. Nakon što smo pretražili šumsko područje Harecroft Roada, pronašli smo konačno Ricardasa koji je živio u skrivenoj nastambi pod zemljom. Namjerno se sakrio, a prošlo je dosta vremena otkako je zadnji put razgovarao s nekim, rekao je Hall.

Prije nego što je izašla u javnost, policija je osigurala zaštitu Puisysu. Željeli su mu zajamčiti sigurnost, ali mu i osigurati podršku potrebnu nakon što je živio u iznimno teškim uvjetima zadnjih pet godina.

Kada je policija otkrila Facebook profil, utvrđeno je da je računu pristupio s neodređene lokacije u Wisbechu, ali nisu znali tačnu lokaciju.

Prvi put je lokalni mještanin izrazio sumnju da netko izrabljuje Puisysa još u augustu 2015. godine, a kada je policija razgovarala s Litvancem rekao im je da je sve u redu.

Ipak, policija je kasnije izvijestila da je Ricardas Puisys tip karaktera koji je podložan izrabljivanju jer je bio bez novca, malo prijatelja i živio je u zemlji bez porodice.

Britanska policija istražit će navode o izrabljivanju Litvanca.