Aljaska

Neviđena brutalnost: Otac i sin ubili medvjedicu i njene medvjediće

utac-sin-brutalne-ubice-aljaska

Video objavljen u četvrtak prikazuje oca i sina kako na skijama prilaze medvjeđem brlogu na otoku Esther, te pucaju u medvjedicu dok njeni medvjedići prestravljeno vrište

Kamera koja je postavljena u sklopu istraživanja života medvjeda u divljini zabilježila je svirepo ubistvo crne medvjedice i njenih mladunaca koji su spavali zimski san na Aljasci.

Video objavljen u četvrtak prikazuje oca i sina kako na skijama prilaze medvjeđem brlogu na otoku Esther, te pucaju u medvjedicu dok njeni medvjedići prestravljeno vrište. Taj pokolj se dogodio u aprilu prošle godine, a vlasti Aljaske objavile su ga na zahtjev organizacije Humane Society.

Nakon što su izvukli mrtvu medvjedicu dvojica svirepih ubica proslavili su svoj “uspjeh” pljeskanjem.

“Nikad neće moći povezati ovo s nama”, rekao je jedan od njih.

Sin Owen se pritom fotografisao klečeći uz lešinu ubijene životinje.

Drugi video prikazuje brutalni dvojac, Andrewa Rennera i njegova sina Owena, kako se vraćaju na mjesto pokolja nakon dva dana da uklone čahure metaka i tijela medvjedića u plastičnim vrećama.

Ubijanje medvjedice s mladuncima nezakonito je na tom području. Andrew Renner je osuđen na pet mjeseci zatvora uslovno i globom od 20 hiljada dolara, javlja lokalna tv-stanica KTUU. Također mu je zaplijenjeno oružje, skije i vozilo koje je koristio. Owen je osuđen uslovno na zatvorsku kaznu i na dobrotvoran rad.

Obojici su oduzete lovačke dozvole, na 10 i na 2 godine. Humane Society putem Twittera upozorava da bi takva brutalnost uskoro mogla postati normalna pojava na Aljasci, jer Trumpova administracija, kažu, želi umanjiti zaštitu divljih životinja u nacionalnim rezervatima Aljaske.