Nije šala: Gradonačelnik prerezao crvenu vrpcu i otvorio – kontejnere

otvaranje kontejnera

“Ovo je dokaz da počinje nova era gospodarenja otpadom”, poručila je glavna izvršna službenica općinske administracije kosovske Sjeverne Mitrovice, nakon što je gradonačelnik Goran Rakić u ponedjeljak svečano otvorio bokseve za kontejnere postavljene na 25 lokacija po gradu, prerezavši crvenu vrpcu, prenosi Jutarnji list.

Simbolična ceremonija obavljena je u centru grada, a gradonačelnik je kazao da se instaliranjem novih boksova za kontejnere omogućava lakše odnošenje smeća, napomenuvši da je ovo samo jedan od projekata, na kojem su međuostalim sudjelovali i predstavnici EU.

“S današnjeg skupa je važno da pošaljemo samo jednu poruku – da nemamo dva grada i ako isprljamo naš grad, nemamo gdje. Sutra se ovom glavnom Ulicom Kralja Petra Prvog neće šetati neko iz Bangladeša ili Nepala, nego mi, Mitrovčani, i ona će biti onoliko čista koliko mi budemo vodili računa o njoj”, zaključio je zvršni direktor Omladinskog-edukativnog kluba Sinergije, Stefan Veljković.

Nakon što je fotografija s otvaranja bloka kontejnera objavljena na portalu Radio Kosovska Mitrovica, ubrzo je podijeljena i na Twitteru gdje je ovaj potez političara, malo je reći, uznemirio građane.

“Ja sam frapiran. Šta jedu oni, bunike? Ima li bar jedan normalan, bar jedan???”, pisao se jedan Twitteraš.

“To što rade SNS idioti izgleda kao šala, ali nije… oni su stvarno idioti… pozvao novinare, vezao crvenu vrpcu za kontejnere, i svečano presjekao vrpcu, otvorio kontejnere…”, nadovezao se drugi, a jedna korisnica je dodala:

“Pravit ću se da ovo nisam pročitala, zbog mog mentalnog zdravlja.”

Naravno to su bili samo neki u nizu negativnih komentara.

No nije ovo prvi ovakav “biser” na Balkanu.

Naime, prije godinu dana u beogradskim naseljima Karaburmi i Višnjičkoj banji postavljeno je 280 kontejnera, a predsjednik gradske općine Palilula Aleksandar Jovičić tom je prilikom okupio novinare kako bi dao izjavu o novim kontejnerima koji će “uljepšati taj dio grada”, te se tom prilikom fotografirao kraj njih i ubrzo postao predmet ruganja na društvenim mrežama.

Twiteraši su se odmah prisjetili i da je u srpskom Kraljevu 2016. svečano otvoren semafor, ali i da je prethodni gradonačelnik svečano otvorio česmu.

Za kraj Jutarnji list podsjeća da je definitivni rekord po gluposti u svečanim otvaranjima ipak ipak drže Sarajlije koji su 2016. otvorili nekoliko metara pločnika.