Taj ludi svijet

Niko nije primjetio da već šest godina ne dolazi na posao

12/02/2016

Jedan Španac zaposlen kao državni činovnik kažnjen je sa 27.000 eura pošto je otkriveno da nije dolazio na posao najmanje šest godina.

Odsustvo Joaqina Garcije s posla primjećeno je tek kada je dobio pravo da dobije nagradu za dug radni vijek.

Taj šezdesetdevetogodišnjak, čiji je posao bio da nadgleda izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, nedavno je penzionisan.

On je demantovao optužbe navodeći da je žrtva maltretiranja. Sud je presudio u korist vlasti i naložio mu da plati kaznu.

Godišnja plata gospodina Garcie iznosila je 37.000 eura prije oporezivanja, a bio je zaposlen u kompaniji kojom upravljaju lokalne vlasti u jugozapadnom gradu Cadiz.

Njegova kazna je ekvivalentna jednogodišnjoj zaradi nakon oporezivanja I to je najveći iznos koji je kompanija mogla legalno da povrati.

Na sudu se saznalo i da ga šef kompanije u kojoj je Garcija bio zaposlen nije video godinama iako mu je kancelarija bila nasuprot njegovoj.

Kompanija je mislila da je Garcija pod nadzorom lokalnih vlasti i obrnuto.

Zamjenik gradonačelnika primjetio je njegov izostanak kada je trebalo da bude nagrađen plaketom za 20 godina službe.

Gospodin Garcia kaže da su ga maltretirali zbog političkog angažmana njegove porodice i da je zbog toga sklonjen u farbiku vode.

Ljudi bliski njemu kazali su španskom listu El Mundo da nisu željeli da ga prijave jer je imao porodicu i pribojavali su se da u njegovim godinama ne bi našao drugi posao.

Rekli su da je svaki dan išao u kancelariju, iako ne puno radno vrijeme, i da je bio posvećen čitanju filozofske literature.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.