Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Zeleni trezor"

Njemačka policija odlučila objaviti snimku “izvidnice” dan uoči velike pljačke Zlatnog trezora

New Project (40)

Navodi se da je četvorka sa snimke pripremila pljačku špijunirajući mjesto zločina 24. novembra 2019. između 12.57 i 13.10 sati, dajući informacije izvršiteljima

Četiri muškarca ušetala su u istorijski Zeleni trezor u Dresdenu, kupili karte i poput uobičajenih turista koji posjećuju muzej s neprocjenjivim istorijskim eksponatima, krenuli u razgledanje. No, kako danas pišu njemački mediji, oni vjerovatno nisu bili turisti, već ekipa koja je špijunirala Zeleni trezor dan prije velike pljačke 2019. godine.

Snimke (obje su na dnu članka) koje su objavljene nastale su 24. novembra 2019. dan prije pljačke Zelenog trezora u Dresdenu, piše Bild.

Njemačka policija raspisala je potjernicu.

“U vezi s provalom u istorijski Zeleni trezor u novembru 2019., dresdenski javni tužitelj istražuje još četvoricu osumnjičenih zbog sumnje u pomaganje i poticanje teške krađe”, rekao je u četvrtak glasnogovornik državnog tužitelja.

Navodi se da je četvorka sa snimke pripremila pljačku špijunirajući mjesto zločina 24. novembra 2019. između 12.57 i 13.10 sati, dajući informacije izvršiteljima.

Policija je odlučila s tim snimkama izaći u javnost.


Prema prvim rezultatima analize videozapisa, jedna od četiri osobe vrlo je vjerovatno rođak jednog od glavnih počinitelja koji su uhapšeni 17. novembra 2020. i od tada su u pritvoru.


Četvorica glavnih osumnjičenih koji su već uhapšeni, članovi su berlinskog klana Remmo. Još uvijek se traga za Abdulom Majedom Remmom, koji je i dalje u bijegu.

Podsjećamo, pljačkaši su 25. novembra 2019. ušli kroz prozor drezdenskog zamka u istorijski Zeleni trezor.

U roku od nekoliko minuta sjekirom su razbili staklenu vitrinu i ukrali nekoliko dijelova tri istorijske garniture nakita iz vremena Augusta II, koje su neprocjenjive vrijednosti.

Stručnjaci za umjetnost teško mogu procijeniti vrijednost dragulja. Sami po sebi su neprocjenjivi, vrijede najmanje stotine miliona eura, pa čak neki tvrde možda i do milijardu. Set dijamantnih ruža, dijamantski set, kao i dijamanti i kraljični biseri (oko 100 pojedinačnih komada) bili su pohranjeni u uništenoj vitrini.

Ta tri kompleta sadrže dijamante u različitim rezanim oblicima, od kojih je većina izrađena u vrijeme Augusta II i Augusta III.