Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

neposredno prije Božića

Njemački pilot “iscrtao” na nebu špricu dugu 70 kilometara

Dvadesetogodišnji pilot zacrtao je rutu na GPS uređaju prije nego što je poletio na nebo u blizini Bodenskog jezera na jugu Njemačke

Njemački pilot Samy Kramer neposredno prije Božića vinuo se u nebo i tamo “iscrtao” džinovsku špricu, želeći na taj način da podsjeti ljude na početak kampanje vakcinisanja protiv covida-19 u Evropi.

Dvadesetogodišnji pilot zacrtao je rutu na GPS uređaju prije nego što je poletio na nebo u blizini Bodenskog jezera na jugu Njemačke.

Leteći na visini od 5.000 metara iscrtao je imaginarnu rutu u obliku 70 kilometara dugačke šprice, koja je mogla da se vidi na popularnoj internet stranici flightradar24.

Njegov let je 23. decembra trajao nešto više od sat vremena između Friedrichshafena i Ulma.

“Još uvijek postoji relativno mnogo ljudi koji se protive vakcinisanju i moj postupak možda će ih podsjetiti da razmisle o toj temi i pokrenu stvari”, rekao je Kramer u nedjelju za Reuters TV.

“Možda je to bio i pomalo znak radosti, jer je pandemija prilično pogodila zrakoplovnu industriji”, rekao je Kramer.

Njemačka je u nedjelju službeno započela kampanju vakcinisanja protiv covida-19. Savezna vlada planira podijeliti više od 1,3 miliona doza vakcina lokalnim zdravstvenim vlastima do kraja ove godine i oko 700.000 sedmično do kraja januara, prenosi Reuters.