Taj ludi svijet

Novi način porođaja carskim rezom sve popularniji u Britaniji

20/05/2016

Novi način porođaja na carski rez, na što prirodniji način, sve se više njeguje. Doktori smatraju da je bebama tako dolazak na svijet manje stresan te da se lakše povezuju mama i beba.

Nakon carskog reza na abdomenu majke doktori oslobode put bebinoj glavi i izvade je napolje. Potom puste bebu da sama polako izlazi van iz majčine utrobe, istiskujući sama ramena i tijelo.

To može potrajati do četiri minute. Nakon što beba izađe, podignu je i spuste je na majčine grudi s pupčanom vrpcom. Čeka se da ona prestane da pulsira ili duže prije nego se prereže.

Na taj način beba dobija puno više krvi iz pupčane vrpce. Stavljanje bebe na majčine grudi odmah poslije porođaja ne samo da olakšava povezivanje majke i djeteta već i dojenje te smanjuje komplikacije nakon rođenja.

Ovaj tzv. prirodni carski rez sve je popularniji u Velikoj Britaniji, a ženama je puno draži zato što su odmah s bebom i mogu više učestvovati u porođaju.

Snimak svog prirodnog carskog reza objavila i majka Sarah Saunders iz Devona opisavši ga riječima: Ako ne možete roditi prirodnim putem… prirodni carski rez je sljedeća velika stvar!

Na videu se vidi kako doktori oslobađaju put bebinoj glavi, vade je pomalo napolje te je puštaju da sama izađe.

Gospođa Saunders bila je vrlo smirena, a nakon što je njen sin izašao iz stomaka počela se smijati od sreće.

Ipak, komentari su podijeljeni. Dok su jedni oduševljeni ovim načinom, drugi kritikuju doktore da prejako vuku bebu za glavu i da je bespotrebno puštaju predugo da plače.

Komentari