Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

karbonizirani tokom erupcije

Nude 250.000 dolara onome ko može pročitati ove rukopise

Podgorica: Aktualni Crnogorski predsjednik, Đukanović, ušao u drugi krug predsjedničkih izbora
19, March, 2023, Podgorica - The current President of Montenegro, candidate of the Democratic Party of Socialists of Montenegro, Milo Djukanovic, addressed the public after the results of the first round of presidential elections were announced. Milo Djukanovic. Photo: Antonio Ahel/ATAImages 19, mart, 2023, Podgorica - Aktuleni predsednik Crne Gore, kandidat Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Djukanovic se obratio javosti nakon sto su saopsteni rezultati prvog kruga predsednicki izbora. Photo: Antonio Ahel/ATAImages. Photo: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Rukopisi su se pojavili 1752. godine u vili u blizini Napuljskog zaljeva, za koju se nekada vjerovalo da je pripadala tastu Julija Cezara

Naučnici nude 250.000 dolara nagrade svakome ko može pročitati niz 2.000 godina starih rukopisa koji su karbonizirani tokom erupcije Vezuva.

Erupcija je uništila Pompeje, a stotine tekstova iz biblioteke u Herkulaneumu bile su zatrpane i karbonizirane.

Rukopisi su se pojavili 1752. godine u vili u blizini Napuljskog zaljeva, za koju se nekada vjerovalo da je pripadala tastu Julija Cezara. Međutim, njihov je sadržaj ostao misterija, jer su naučnici ocijenili da su previše krhki da bi se otvorili.

Tim naučnika je međutim sada pokrenuo takmičenje, nakon što su pokazali da sistem umjetne inteligencije može izdvojiti slova i simbole iz rendgenskih slika dokumenata visoke rezolucije. Taj algoritam strojnog učenja uvježban je za čitanje tinte na površinskim i skrivenim slojevima neotvorenih svitaka.

Pokazali smo kako se može čitati svitke Herkulaneuma. To nam daje priliku otkriti 50, 70, možda 80 posto cijele kolekcije. Napravili smo brod. Sada želimo da se svi popnu i plove s nama, rekao je profesor Brent Seales za britanski list The Guardian.

Seales je voditelj istraživanja u kojem je za čitanje svitaka korištena umjetna inteligencija i informatičar sa Sveučilišta Kentucky.

Naučnici objavljuju softver koji su koristili plus tisuće 3D rendgenskih slika dva neotvorene karbonizirana svitka te tri fragmenta papirusa kako bi pomogli drugima da dešifriraju te dokumente. Nadaju se da će im naučni timovi iz cijelog svijeta moći pomoći da poboljšaju softver za umjetnu inteligenciju i postignu svoj cilj.

Imamo natjecanje kako bismo mogli povećati svoju sposobnost izdvajanja sve više i više teksta, rekaao je Seales.

Svaka naučna grupa borit će se za nagradu od 150.000 dolara. Taj novac će dobiti onaj tko prvi pročita četiri odlomka teksta iz unutarnjih slojeva svitaka prije kraja 2023. godine. Dodatnih 100.000 dolara u nagradama također će biti dostupno onima koji mogu detektirati tintu na svicima iz 3D rendgenskih snimaka.