Taj ludi svijet

Rahaf Mohammed al-Qunun

Obacila islam i slikala se u bikiniju, sada dobija prijetnje smrću (FOTO/VIDEO)

06/02/2020

Rahaf Mohammed al-Qunun napisala je da je bijeg najbolji potez njezinog života jer je pobjegla od fizičkog, emocionalnog i verbalnog zlostavljanja svoje porodice.

Djevojka iz Saudijske Arabije našla se na meti bijesnih nekadašnjih sugrađana nakon što je pobjegla u Kanadu, odbacila islam i objavila fotografiju na kojoj sjedi na plaži u bikiniju.

Rahaf Mohammed al-Qunun napisala je da je bijeg najbolji potez njezinog života jer je pobjegla od fizičkog, emocionalnog i verbalnog zlostavljanja svoje porodice.

– Bila sam mjesecima zatvorena u kući. Nisam smjela voziti niti putovati, a prijetili su mi da će me ubiti ako nastavim sa školovanjem – pojasnila je djevojka koju je porodica, kako navodi, sprječavala da živi.

Na radikalan potez odlučila se dok je bila s porodicom u Kuvajtu, odakle se na aerodromu udaljila od roditelja i odletjela u Bangkok. Imigracijska policija odbila joj je ulazak u državu te su joj oduzeli putovnicu. Dok je čekala deportaciju u hotelskoj sobi, al-Qunun je stolom zabarikadirala vrata te je svoju priču podijelila na društvenim mrežama koristeći hashtag #SaveRahaf.

Cijeli slučaj došao je i do UN-a koji joj je dodijelio zaštitu, a nakon toga ponuđen joj je azil u Kanadi.

– Stvarno se osjećam tužno zbog žena poput tebe. Saudijci žive u sreći. Žive normalno, voze, idu u trgovačke centre, a žene sada putuju same. Pa sam naš poslanik Muhammed rekao je da žene i muškarci su jednaki – napisao joj je jedan muškarac ispod slike.

Međutim, al-Qunun se s time ne slaže i dosta joj je toga da muškarci kontroliraju žene koje bi trebale biti slobodne kao i oni.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.