Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obnavlja se Hitlerovo napušteno odmaralište nakon 70 godina

archive-picture-of-prora-hitlers-holiday-camp-on-the-baltic-island-of-rugen

Tri godine prije nego je nacistička Njemačka izvršila invaziju na Poljsku i počela Drugi svjetski rat, Adolf Hitler je naredio izgradnju najvećeg turističkog odmarališta, smještenog na obali otoka Rügen.

Odmaralište koje su nacisti su nazvali Prora imalo je kapacitet od preko dvadeset hiljada gostiju. Prora je bila namijenjena za njemačke radnike koji su bez predaha rintali u tvornicama. Kako objašnjava povjesničar i vodič Roger Moorhouse, na taj je način je trebala biti protuteža teroru Gestapa i udobrovoljiti njemački narod.

Više od devet hiljada radnika sudjelovalo je u izgradnji građevine od cigle i betona, duže od 4 km. Moorhouse ju je nazvao “megalomanijom u kamenu”. Grandioznost Prore išla je nauštrb njene praktičnosti. “Fotografije je ne mogu pošteno prikazati”, kaže Moorhouse.

Da je dovršena, Prora bi bila jedna od najimpresivnijih struktura na svijetu. No uskoro je počeo Drugi svjetski rat i izgradnja je zaustavljena – do danas.

Prora je nakon rata ostavljena da propada gotovo 70 godina. No 2013. njemačka nekretninska tvrtka Metropole Marketing kupila je prava na obnovu Prore kako bi je preuredila u kompleks apartmana i luksuznih ljetnikovaca.

Osam blokova ovog monumentalnog zdanja bit će podijeljen na dva dijela: Prora Solitaire Home i Prora Solitaire Hotel Apartments and Spa. Iako se završetak obnove očekuje tek 2022. dio apartmana i ljetnikovaca već je dostupno za kupovinu.

Jedan apartmanski blok otvoren je ovog ljeta. Apartmanska jedinica će vas, ako ste zainteresirani za kupnju, stajati između 400 i 725 hiljada $. Jedinice se razlikuju po veličini, luksuznosti i prema tome imaju li pogled na Baltičko more. Dizajn je moderan, sa staklenim dizalima, grijanim podovima i praonicama. Kompleks sadrži i bazene, jacuzzije i prostrane vrtove.

No zbog trosatne udaljenosti od Berlina i zloglasne historije, Moorhouse sumnja da će Prora dobro proći na tržištu. Vrijeme će pokazati hoće li ovaj turistički kompleks propasti i drugi put ili će procvjetati unatoč duhovima prošlosti.