Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opasan posao

Obuzdao pitona od pet metara, samo jednom ga je ugrizla

New Project

Priznao je da se bojao zmije, ali nije ustuknuo već se pohrvao s njom, pretrpio jedan ugriz, ali nakon svega ju je uspio uloviti za glavu i uspješno odvući u čamac

Mike Kimmel iz Floride ovog je vikenda u močvari Everglades ulovio zmiju kakav se čak i u tom području rijetko viđa – burmanskog pitona dužeg od pet metara i teškog između 60 i 70 kilograma, piše CNN.

Kimmel je vlasnik kompanije Trapping & Wildlife Rescue u okrugu Martin i ovo mu nije prvi put da se zaputio u močvaru da bi lovio pitone. No, ovako velikom nije se ni on nadao.

Pitona je ulovio na zabačenom otočiću, a čim ga je zapazio znao je da se radi o posebnom primjerku:

– Moje srce je zakucalo brže. Već sam i ranije ulovio velike zmije, ali ova je stvarno izgledala veliko – kazao je Kimmel.

Priznao je da se bojao zmije, ali nije ustuknuo već se pohrvao s njom, pretrpio jedan ugriz, ali nakon svega ju je uspio uloviti za glavu i uspješno odvući u čamac. Nakon toga ju je eutanazirao, piše CNN.

Do sada najveći piton ulovljen na Floridi bio je dug oko 5 metara i 60 centimetara, prema službenim podacima Komisije za zaštitu riba i divljih životinja.

Pitoni su u močvari Everglades invazivna vrsta koja se tamo počela pojavljivati od 80-ih godina prošlog stoljeća, najvjerovatnije jer su ih bacili njihovi vlasnici koji su ih držali kao ljubimce pa se predomislili. Za neke se pretpostavlja da su pobjegli iz velikog uzgajališta koje je 1992. razorio uragan Andrew.

Bilo kako bilo, pitoni su u močvari prosperirali te ih danas u Evergladesu živi više od 100.000. Pritom se hrane autohtonim vrstama iz močvare, poput rakuna, raznih ptica, a čak i aligatora.

Kimmel planira prodati zmijsku kožu, a očekuje i neku “donaciju” od Akcijskog tima za pitone s Floride, a koji plaća ljudima da uklone invazivne vrste.

– Ponosan sam da sam sredio pitona i odmah sam znao da ću za njega dobiti dobru svotu. A konačno, uklonio sam i opasnog predatora iz ekosistema – zaključio je Kimmel.