Taj ludi svijet

nacionalni spomenik

Oglasio se na Instagramu: Poznato ko je izvršio vandalizam na Latinskoj ćupriji

13/11/2021
Foto: Facebook

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2004. godine Latinsku ćupriju u Sarajevu proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine

Ove sedmice oskrnavljen je nacionalni spomenik Latinska ćuprija na kojem su ispisani grafiti. Vandalizam je počinio reper Bankx iz Berlina koji je iscrtao grafit s obje strane mosta

Saznalo se to, nakon što se Bankx oglasio putem Storyja na svom Instagram profilu.

“Sad se zna da smo mi ofarbali most, poštujemo vašu historiju i sve što uz to ide. Zaista nismo znali da je čuveni most. Nismo oskrnavili ili uništili most, nego ga uljepšali na svoj način”, napisao je Bankx.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić kazala je da će grafit biti uklonjen.

“Sarajevska vlast je podržala uličnu umjetnost kroz projekte kao što je Street Art Festival “Fasada”. Ali vandalizam i skrnjavljenje nacionalnih spomenika je nedopustivo i krivično djelo. Ovaj čin vandalizma nad nacionalnim spomenikom će biti uklonjen”, istaknula je gradonačelnica Sarajeva.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2004. godine Latinsku ćupriju u Sarajevu proglasila nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Latinska ćuprija je jedan od najstarijih sarajevskih mostova, koji se mijenjao vremenom, od prvobitnog drvenog mosta do kamene ćuprije koja danas premošćuje Miljacku. Prvi put se ovaj most spominje u popisu iz 1541. godine, gdje se navodi kako je most podigao izvjesni sarač Husein, sin Širmedov.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.