Ogromni rascjep koji se pojavio izazvao brojne nedoumice (FOTO)

bighorn2_948461S0

Internetom se proteklih dana proširilo nekoliko fotografija koje su u američkoj saveznoj državi Wyoming zabilježili lovci, a koje prikazuju golemu pukotinu na području gorja Bighorn.

bighorn_948485S0

Rascjep je dug oko 750, a širok 50-ak metara, a pojavio se prije oko dva tjedna na području jednog popularnog lovišta, udaljenog oko 250 kilometara od kaldere supervulkana u nacionalnom parku Yellowstone.

Nakon prvotnog iznenađenja i brojnih rasprava o pojavi koju su mnogi odmah nazvali misterioznom, a neki su je pokušali povezati i sa spomenutim supervulkanom, geolozi su u petak stali na kraj brojnim špekulacijama te su objasnili o čemu je najvjerovatnije riječ.

bighorn3_948491S0

Prema tvrdnji Setha Wittkea iz geološke službe Wyominga, vrlo se vjerovatno radi o odronu koji je posljedica obilnih kiša i dodatne vlage koja nadire iz obližnjeg izvorišta vode pa se zemlja naprosto pokrenula.

bighorn7_948488S0

Iako ovakve pojave u Wyomingu nisu rijetkost, Wittke priznaje da je ovaj rasjed neuobičajeno velik. Ipak, čini se da ljudima ne predstavlja opasnost iz vrlo jednostavnog razloga što u blizini ne živi niko.

bighorn3_948491S0

Wittke navodi da je riječ o tzv. puzajućem odronu, koji se doduše svakog trenutka može ubrzati pa može predstavljati opasnost za bilo koga ko se nađe na tom području u tom trenutku.

bighorn4_948476S0

Stručnjaci opovrgavaju da rascjep ima ikakve veze sa supervulkanom, koji je dugi niz godina predmet raznih osebujnih teorija o kraju svijeta.