Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oni su slučajno postali milioneri, bukvalno preko noći

Sean-Parker-0921_sean-parker-1_1024x768
Novac dođe kad mu se najmanje nadaš, kaže stara uzrečica u malo ko ne vjeruje. Pokazuju to i primjeri običnih ljudi koji su preko noći postali milioneri.

Dobio dionice Facebooka kao kompenzaciju, pa postao milioner

David Choe je milioner koji nije ni sanjao da do kraja života više neće morati ni prstom mrdnuti. Davne 2005. godine tadašnji čelnik Facebooka Sean Parker ponudio je umjetniku Choeu dionice društvene mreže kao naknadu od nekoliko hiljada dolara za oslikavanje sjedišta kompanije.

PROČITAJTE VIŠE: Starica iz Srbije iznenada postala milionerka

Choe se dugo premišljao, ali na kraju je pristao na naknadu iako je smatrao da je Facebook kao takav besmislen proizvod. Kad je Facebook svoje dionice plasirao 2012. godine, Choe je postao bogatiji za 200 miliona dolara.

Milioni na Bitcoinu

Norvežanin Kristoff Koch ugodno se iznenadio kada je saznao da se njegovih 150 kruna, koje je uložio u Bitcoin, pretvorilo u više od pet milijuna. Rast vrijednosti tog virtualnog novca Kocha je pretvorio u milionera.

Bogatstvo za torbicu

John Richard, 73-godišnji penzioner iz Londona kupovinom od 20 funti zaradio je čak 350.000 funti. On je slučajno na rasprodaji kupio torbu dizajnera Phillipa Traceyja koji kreira šešire za bogate i slavne. Tada nije bio ni svjestan kakav kapital ima u rukama.

“Novac s neba”

Novac je sasvim nenadano 2012. usrećio i Kineza s Novog Zelanda Huia Lea Gaoa. Međutim, u njegovom slučaju se može primjeniti i druga uzrečica: “Kako došlo, tako i otišlo”.

Naime, on je osuđen na četiri godine i sedam mjeseci zatvora jer je pobjegao u Kinu sa 7,6 miliona dolara koje je banka Westpac slučajno uplatila na njegov račun. Greška se dogodila 2009., a banka ju je uočila nekoliko dana nakon što je Gao došao u poslovnicu kako bi podigao 70.000 dolara za popravak garaže.