Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Opasna igra među tinejdžerima stigla i na naše prostore

davljenje igra

Na internetu se mogu naći stravični snimci na kojima djeca umalo umiru poslije davljenja, a zbog ove smrtonosne zabave Hitna pomoć je nekoliko puta intervenisala i u srbijanskim školama.

Bizarna igra je nastala u SAD, a radi se o tome da onaj koga dave mora da izdrži dovoljno dugo da ne izgubi svijest. Ako ne izdrži „izgubio je“ i ispada iz igre. Sve se snima i kasnije postavlja na društvene mreže, a postoje slučajevi u kojima se sve završilo tragično.

„Radim sa djecom tog uzrasta, pa od njih naučim i saznam kakvim se opasnim stvarima bave. Tako sam saznala i za ‘igru davljenja’, koja se obično igra za vrijeme odmora ili poslije škole. U trenutku kada se dijete onesvijesti od nedostatka vazduha, bukvalno ga sekunde dijele od smrti. Namjerno zaustavljanje disanja, koje obično traje oko 45 sekundi u igrici, obustavlja rad srca i dotok kiseonika do mozga… Ukoliko se dijete odmah ne položi horizontalno i ne pruži mu se prva pomoć može doći i do smrti”, upozoravaju ljekari.

Psiholozi smatraju da djeca više ne znaju da razvdoje stvari od virtuelnog sveta zbog čega ne misle o posljedicama ovakve igre.