Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Ostaci droga u rijekama, posebno kokaina, ugrožavaju jegulje

29/06/2018

Novija istraživanja pokazuju kako se ostaci droga poput kokaina, ecstasyja i amfetamina nalaze u mnogim rijekama Evrope, uključujući Temzu (Engleska), a naučnici  Evropskog nadzornog centra za droge i ovisnost o drogi su otkrili 2015. godine da London ima najveću koncentraciju kokaina u kanalizaciji.

Tragovi droge dolaze u rijeke izlučivanjem iz tijela korisnika, a tako onda postaju opasan zdravstveni problem za neke ribe.

Prosječna dnevna količina supstanci je oko 737 mg na 1000 ljudi.

Skupina naučnika je još 2005. godine u Italiji našla velike količine nusproizvoda kokaina zvanog benzoilekgonin (koji se može pronaći u urinu korisnika), kako pluta rijekom Po. Bilo je to u količini koja znači protok od oko 4 kg kokaina rijekom na svakodnevnoj bazi.

U novoj studiji su naučnici s napuljskog sveučilišta Federico II stavili europske jegulje u vodu koja je sadržavala manju količinu kokaina (sličnu onoj pronađenoj u rijekama) te ih ostavili tamo 50 dana.

Ribe su se ponašale hiperaktivno u usporedbi s drugim ribama iz nezagađene vode. Kokain se nakupio na njihovim mozgovima, mišićima, škrgama i ostalom tkivu. Koštano tkivo im je bilo ozbiljno ozlijeđeno, baš kao i mišići, a tijelo natečeno. Ozljede pritom nisu nestajale ni deset dana nakon vađenja iz spomenute vode.

Evropske jegulje obično provedu prvih 5 do 20 godina u slanoj ili slatkoj vodi prije prelaska više od 5600 km do svog mrjestilišta u Sargassu, na sjeveru Atlantskog oceana. Iz te regije njihove ličinke putuju i po godinu dana natrag u Evropu. Broj mladih jegulja koje pristižu u Evropu se smanjio od 1980-ih za više od 90 posto, prenose mediji.

Anna Capaldo, biologinja i voditeljica studije o utjecaju kokaina na jegulje, tvrdi kako povišeni dopamin prouzročen kokainom može pridonijeti zastoju spolnog razvoja jegulja, čime je njihovo razmnožavanje ugroženo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.