Taj ludi svijet

na dnu vrtače

Otkrivena drevna šuma: Stabla su visoka do 40 metara, moguće da ima i nepoznatih životinjskih vrsta

23/05/2022
Foto: Screenshot/YouTube

Istraživači špilja u regiji Guangxi u južnoj Kini upozorili su naučnike da su pronašli vrtaču u kojoj se nalazi velika šuma

Na dnu ogromne vrtače u Kini pronađena je drevna šuma, sa stablima visokim do 40 metara. Naučnici smatraju da bi se tamo mogle nalaziti do sada nepoznate vrste životinja i biljaka.

Istraživači špilja u regiji Guangxi u južnoj Kini upozorili su naučnike da su pronašli vrtaču u kojoj se nalazi velika šuma. Radi se o najvećoj vrtači od njih 30 u okrugu Leye; duga je 306 metara, široka 150 i duboka 192 metra, piše The Guardian.

Geolog Zhang Yuanhai s kineskog geološkog zavoda rekao je za državnu novinsku agenciju Xinhua da navedena lokacija ima tri špilje te na dnu dobro očuvanu drevnu šumu.

Znanstvenici su satima pješačili kako bi došli do podnožja vrtače kako bi vidjeli što se u njoj nalazi. Chen Lixin, koji je predvodio ekspediciju, rekao je da se uz drveće tamo nalazilo i gusto šipražje koje mu je dopiralo do ramena.

“Ne bih se iznenadio kada bi u tim špiljama postojale vrste koje do sada nikada nisu otkrivene”, rekao je Lixin.

Krajolik pun vrtača obično nastaje kada podzemne vode otapaju stijene. Ova vrtača je jedna od rijetkih primjeraka dubokih, ali do kojih ipak dopire sunčeva svjetlost – što znači da tamo može rasti vegetacija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.