Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otkrivena tajna “aha” doživljaja

7975049765ae40e6b82c88250574222_v4 big

Međunarodni tim stručnjaka Medicinskog Univerziteta u Beču na čelu sa naučnicima Centra za medicinsku fiziku i biomedicinsku tehniku, a u saradnji sa Univerzitetom Goldsmith iz Londona, otkrio je tajnu “aha” doživljaja. U ljudskom mozgu se prilikom rješavanja neke zagonetke aktivira unutrašnji dio mozga i ubrzano oslobađa supstanca koja popravlja raspoloženje – dopamin.

Naučnici su uspeli da u donjem dijelu prednjeg mozga identifikuju centralni dio u kome nastaje “aha“ doživljaj – takozvani “nukleus akumbens“ (“Nucleus accumbens“).

“Ovaj dio mozga usko je povezan sa trenutkom prosvjetljenja, kao kada se na primjer riješi neki kreativni zadatak. Takav osjećaj sreće sličan je ekstazi. Uzmimo za primer Arhimeda koji je, došavši do matematičkog zaključka, istrčao iz kade i uzviknuo: Eureka!“, izjavio je Martin Tick iz Centra za medicinsku fiziku i biomedicinsku tehniku Medicinskog Univerziteta u Beču.

Profesor Centra za medicinsku fiziku, Cristian Vindisberger, je dodao: “Budući da smo koristili najmoderniju funkcionalnu magnetnu rezonantnu tomografiju, mogli smo da pogledamo duboko u unutrašnjost mozga i da detaljno istražimo koji su areali mozga prilikom rješavanja zadataka aktivni.”

Rješavanjem datog problema i pojavom “aha“ doživljaja pojačano se aktivirao nukleus akumbens. Nukleus akumbens je dio dopaminergične mreže koja se aktivira prilikom osjećanja sreće ili “nagrađivanja“.

Dopamin je zaslužan za komunikaciju između ove mreže i drugih dijelova mozga od kojih zavise važne funkcije kao što su emocije, pažnja ili procesi pamćenja.

Rezultati istraživanja pokazali su da je, pored aktiviranja areala mozga za pažnju, jezičku obradu i pamćenje, aktiviranje nukleus akumbensa naglo pojačano kada se rješavanje zagonetke podudari sa ‘aha’ doživljajem i sa trenutkom intenzivne sreće i olakšanja.

Ova studija je izvršena na Medicinskom Univerzitetu u Beču nad 30 ispitanika. Oni su imali zadatak da riješe zahtjevne jezičke zagonetke, odnosno da pronađu riječ koja povezuje sva tri zadata pojma. Tako je u kombinaciji riječi “kuća“, “kora“ i “jabuka“ rješenje asocijacije glasilo “drvo“: “kuća na drvetu“, “kora drveta“ i “drvo jabuke“. U okviru ovog istraživanja ispitanici su obradili po 48 takvih zagonetki. Kada bi pronašli rješenje, stisnuli bi taster i opisali svoj “aha“ doživljaj.