Taj ludi svijet

"‘Qanon šaman"

Otkriveno ko je “muškarac s rogovima” koji je među prvima upao u Kongres

07/01/2021

Među demonstrantima, najzapaženiji je bio Jake Angeli, poznat među pratiteljima kao ‘Qanon šaman’

Nekoliko hiljada pristalica odlazećeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa koji su u srijedu izvršili nezapamćeni upad na američki Kapitol, uključivali su i teoretičare zavjere povezane s desničarskim ekstremističkim grupama Qanon i Proud Boys, prenose američki mediji.

Među demonstrantima, najzapaženiji je bio Jake Angeli, poznat među pratiteljima kao “QAnon šaman”.

Angeli je u Kapitol ušetao noseći krznenu kapu s rogovima, a fotografije i snimci kako šeta po dvoranama Kapitola držeći američku zastavu pričvršćenu na koplje u jednoj ruci i bikovski rog u drugoj, pa čak i stojeći bez majice na vrhu senatskih podijuma, postali su viralni.

‘Qanon šaman’, koji dolazi iz Arizone, bio je nedostupan za komentar, ali njegov rođak, Adam Angeli, potvrdio je za CNN da se radi o njegovom rođaku. Kazao je kako se radi o velikom patrioti.

Kako navodi CNN, Facebook stranica Jakea Angelija ispunjena je objavama koje sadrže razne teorije zavjere QAnona, a kojima se kako svjeruju pripadnici ove grupe suprotstavlja predsjednik Trump.

Neke Angelijeve objave na Facebooku graniče s nasiljem, poput objave gdje izjavljuje “nemamo stvarnu nadu da preživimo neprijatelje raspoređene protiv nas dok ne objesimo izdajice koje vrebaju među nama.” Jedna fotografija na Angelijevoj Facebook stranici prikazuje ga u krznu i rogovima kako puškom nišani prema kameri

Posljednjih mjeseci, Angeli se redovno pojavljivao na protestima podrške Trumpu u Arizoni, uključujući i demonstracije ispred glasačkog mjesta u okrugu Maricopa, prenosi N1.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.