Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Otvorili sarkofag star 2.000 godina, objavljeno i šta su u njemu pronašli

sarkofag

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u Kairu, što je pokrenulo priče u lokalnim, ali i svjetskim medijima da bi moglo da se radi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara.

Egipatski arheolozi ugasili su u četvrtak svaku moguću nadu da su u nedavno otkrivenom sarkofagu ostaci Aleksandra Velikog, zaključivši da se radi o mumijama troje članova “obične” porodice.

Građevinski radnici prošlog mjeseca su slučajno nabasali na oko 2.000 godina stari sarkofag od crnog granita, na gradilištu stambene zgrade u istorijskom sredozemnom gradu Aleksandriji.

Sarkofag težak 30 tona najveći je ikad otkriven u gradu, što je pokrenulo priče u lokalnim i svjetskim medijima da bi moglo da se radi o posljednjem počivalištu drevnog grčkog vladara koji je 331. godine prije nove ere osnovao grad koji do danas nosi njegovo ime.

Egipatsko ministarstvo za antikvitete odmah je objavilo da su male šanse da su te priče istinite, a jučer ih je definitivno odbacilo.

“Otkrili smo kosture troje ljudi i čini se da je riječ o porodičnoj grobnici. Nažalost, mumije nisu baš u najboljem stanju i ostale su samo kosti”, rekao je Mostafa Vaziri, glavni sekretar ministarstva.

Grob Aleksandra Makedonskog, koji je umro 323. godine prije nove ere u Vavilonu, i dalje ostaje tajna.

Sarkofag iz Aleksandrije posljednji je u nizu zanimljivih arheoloških otkrića ove godine u Egiptu, među kojima je 4400 godina stari grob u Gizi i drevna nekropola u Miniji, južno od Kaira.

Otvaranje sarkofaga izazvao je u egipatskim medijima strah da bi se moglo ispuniti hiljadu godina staro proročanstvo.

“Otvorili smo ga i hvala Bogu, tama nije zavladala svijetom”, rekao je Vaziri i dodao:

“Ja sam prvi provirio u sarkofag i evo me tu, pred vama”.