Atomik

Ova votka napravljena je od sastojaka iz Černobila: “Nije radioaktivna”

cernobil-votka

“Ovaj proizvod nije ništa više radioaktivan nego neka bilo koja druga votka”

Žitarice i voda iz černobilske zone isključenja su sastojci koji su iskorišteni za pravljenje “majstorske votke” nazvane Atomik. Ovo je prvi potrošački proizvod koji dolazi iz napuštene regije u blizini čuvene nuklearne elektrane.

Profesor Jim Smith sa Univerziteta u Portsmouth i istraživači koji su nekoliko godina radili u zoni isključenja osnovali su tim koji je zaslužan za kreiranje votke. Ideja vodilja je da se iskoriste prihodi od prodaje kako bi se pomoglo zajednicama u Ukrajini koje se još bore sa ekonomskim posljedicama nuklearne eksplozije iz 1986, prenosi portal Noblenashville.com.

“Ovaj proizvod nije ništa više radioaktivan nego neka bilo koja druga votka”, rekao je Smith. “Svaki hemičar će vam reći, kad destilirate nešto, nečistoće ostaju u otpadnom proizvodu. Zato smo uzeli raž koji je malo kontaminiran i vodu iz černobilskog rezervoara vode. Upitali smo naše prijatelje sa Univerziteta Southampton, koji imaju nevjerovatno radio-analitičku laboratoriju, da vide mogu li otkriti ima li ikakve radioaktivnosti. Nisu mogli ništa otkriti, sve je bilo ispod njihovog nivoa detekcije”.

Naučnik Ukrajinskog hidrometeorološkog instituta u Kijevu, dr. Gennady Laptev, jedan je od osnivača nedavno uspostavljene kompanije Chernobyl Spirit. On kaže da ovi proizvodi indiciraju kako se neka zemljišta iz tog područja mogu produktivno iskoristiti.

Korištenje tla

“Ne moram samo napustiti zemlju”, rekao je Laptev. “Možemo je koristiti na različite načine i možemmo proizvoditi nešto što će u potpunosti biti čisto od radioaktivnosti”.

Naučnici su odabrali da proizvode votku jer čisti destilirani proizvodi mogu biti proizvedeni od kontaminiranih žitarica, a dodatno, prema profesoru Smithu, prodaja alkoholnog pića može pružiti podršku zajednicama u blizini zone.

Smith je iznenađen kako se ukrajinski ekonomski status nastavio da teško bori iako se okruženje polako regeneriralo.

“Postoje radioaktivna žarišta [u zoni isključenja] ali za veći dio kontaminacija je niža nego što biste je pronašli u drugim dijelovima svijeta sa relativno visokom prirodnom pozadinskom radioaktivnosti”, rekao je Smith.

“Problem za većinu ljudi koji žive tamo je da nemaju odgovarajuću prehranu, dobru medicinsku zaštitu, poslove ili investicije”.

Tim planira da distribuira većinu zarade lokalnim zajednicama, dok će ostatak biti uložen u kompaniju.