Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nezdrav zrak

Ovako je danas izgledao New York: Otkriven razlog, izdano upozorenje za građane

Foto: Earth Cam

Javne škole u New Yorku i Washingtonu otkazale su aktivnosti na otvorenom zbog loše kvalitete zraka

Zagađenje od šumskih požara koji sedmicama bjesne Kanadom prekrilo je velike dijelove Sjeverne Amerike, gdje su izdana upozorenja o visokorizičnoj kvaliteti zraka za više od 55 miliona ljudi.

Dim požara prekrio je velike gradove u Ontariju i Quebecu, uključujući Toronto i okolna područja. Dim je stigao čak do New Yorka i Connecticuta, gdje je kvaliteta zraka klasificirana kao “nezdrava”.

Velik dio dima dolazi iz Quebeca, gdje trenutno gori 160 požara. Kanadski ured za okoliš izdao je jučer svoje najstrože upozorenje za Ottawu, klasificirajući kvalitetu zraka u glavnom gradu Kanade “vrlo visokorizičnom” za zdravlje ljudi. U Torontu i okolnim područjima kvaliteta zraka je klasificirana kao “visokorizična”.

Dužnosnici u Philadelphiji pozvali su stanovnike da ostanu u kućama i izbjegavaju naporne aktivnosti na otvorenom, a javne škole u New Yorku i Washingtonu otkazale su aktivnosti na otvorenom zbog loše kvalitete zraka, piše CNN.

Nezdrav zrak

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) klasificirala je kvalitetu zraka u većem dijelu sjeveroistoka SAD-a kao “nezdravu”, posebno za ljude koji su već imali problema s dišnim sustavom. Upozorenja za kvalitetu zraka uključuju veći dio New Yorka i Connecticuta. Također se protežu na sjever do Bostona i na jug do Pittsburgha i Washingtona.

Dijelovi istočne Pennsylvanije, New Yorka i Nove Engleske svrstani su u indeks kvalitete zraka iznad 200, što znači uslove koji su “vrlo nezdravi za sve”. Najnovije satelitske slike američke Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere (NOAA) pokazuju još jedan gusti oblak dima razine 6, odnosno onaj koji donosi “opasnu kvalitetu zraka”.

Dim šumskih požara oboji zrak u narandžasto iz istog razloga zbog kojeg nebo izgleda plavo ako je zrak nezagađen. Naime, boja je povezana s vrstom čestica u zraku, njihovom veličinom, količinom i time koju boju valne duljine blokiraju.

Sunčeva svjetlost sadrži veći spektar boja. No, dok prolazi kroz Zemljinu atmosferu, pogađa molekule i čestice u zraku. Boje koje vidimo su one valne duljine koje su preostale nakon što su stupile u interakciju s česticama. Dim šumskog požara blokira kraće valne duljine, poput žute, zelene i plave, te do naših očiju stižu samo crvena i narandžasta boja.