Rusija

Ovo je najdublja rupa na svijetu, mještani kažu da se iz nje čuje “vrištanje ljudi”

kola

Pronašli su i 24 nove vrste dugo izumrlih ćelijskih organizama i došli do kamenja starog 2,7 milijardi godina

Najdublja vještačka rupa na Zemlji duboka je 12.192 metra od površine, a prekrivena je samo jednim zarđalim metalnim poklopcem još iz vremena Sovjetskog saveza, piše The Sun.

Rusku superduboku bušotinu Kola napravili su Sovjeti u ime nauke, kako bi saznali više o tome šta se nalazi ispod naših stopala. Stoga su kopali u nedogled. Projekt bušenja Zemljine površine počeo je blizu Murmanska sedamdesetih godina, kad su sovjetski naučnici željeli da ispitaju Zemljinu koru.

U periodu od dvije decenije iskopali su više od 12 kilometara, međutim morali su da obustave bušenje 1992, jer je temperature bila oko 180 stepeni Celzijusovih, što je bilo toplije nego što su naučnici predvidjeli.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

The Kola Superdeep Borehole (Russian: Кольская сверхглубокая скважина, Kolskaya sverkhglubokaya skvazhina) is the result of a scientific drilling project of the Soviet Union in the Pechengsky District, on the Kola Peninsula. The project attempted to drill as deep as possible into the Earth's crust. Drilling began on 24 May 1970 using the Uralmash-4E, and later the Uralmash-15000 series drilling rig. Boreholes were drilled by branching from a central hole. The deepest, SG-3, reached 12,262 metres (40,230 ft) in 1989 and still is the deepest artificial point on Earth. The borehole is 9 inches (23 cm) in diameter. ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖ #kolasuperdeepborehole #russia #deepestholeintheworld #deephole #kolapeninsula #scientificdrilling #holeintheground

Objavu dijeli Jack (@mundybrown)

Stručnjaci tek treba da shvate kako da prevaziđu ovu temperaturnu prepreku ako žele da buše dalje, a da ne unište svoju opremu u tom procesu. Ni do sada nisu bušili nizašta, već su došli do više naučnih otkrića. Tako su otkrili vodu na 12 kilometara ispod površine, uprkos prethodnim uvjerenjima da je to nemoguće.

Pronašli su i 24 nove vrste dugo izumrlih ćelijskih organizama i došli do kamenja starog 2,7 milijardi godina.

Superduboka bušotina Kola ima prečnik od 23 centimetra, a njen metalni poklopac je zavaren, pa niko ne može da upadne unutra.

Lokalni stanovnici kažu da je rupa toliko duboka da mogu da čuju vrištanja ljudi koje muče u paklu, zbog čega su je i nazvali “bunar za pakao”.

Ako bi upali u tu rupu, trebalo bi vam 3,5-4 minute da padnete na dno.

Mnoge zemlje su željele da budu prve koje će probušiti Zemljin plašt tokom Hladnog rata, a danas Japan planira da postavi taj rekord.