Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Slonovo stopalo”

Ovo je najopasnija stvar u Černobilu, niko joj ne smije prići! (FOTO)

the-elephant-39-s-foot-of-chernobyl-and-the-world-39-s-deadliest-selfie

Samo nekoliko minuta izlaganja izazvalo bi unutrašnje krvarenje, nekontrolisano povraćanje, dijareju i sasvim sigurno bolnu smrt

U srcu ozloglašene Zone isključenja u Černobilu leži smrtonosni radioaktivni objekat koji je nekada mogao da ubije čovjeka za samo nekoliko sekundi. I danas, “Slonovo stopalo” sinonim je za smrtnu kaznu.

“Slonovo stoplao” zapravo je masa visoko radioaktivnog materijala formirana u osvit nuklearne katastrofe 1986. godine. Ova masa u fokusu je hit serije “Černobill”.

Radnici hitnih službi pronašli su tu tri metra visoku toksični masu unutar tamne komore ispod reaktora broj 4.

Ubrzo su otkrili nešto što liči na crnu lavu kako curi iz rupturiranog jezgra. Prema čitanjima instrumenata koji mjere radijaciju, iz još uvijek toplog betona i danas se emituje dovoljna količina zračenja da može da ubije odraslog čovjeka za samo 300 sekundi.

Samo nekoliko minuta izlaganja izazvalo bi unutrašnje krvarenje, nekontrolisano povraćanje, dijareju i sasvim sigurno bolnu smrt.

Mnogi vjeruju da je “Slonovo stopalo” najopasniji otpad na svijetu, pa čak i danas ulazak u komoru u kojoj se ova masa polako hladi znači potpisivanje smrtne kazne.

Samo dvije zvanične fotografije “Slonovog stopala” su ikada objavljene u javnosti, ali zbog svog smrtonosnog zračenja, radijacija je uticala čak i na kamere. Zbog toga su fotografije lošijeg kvaliteta, bez obzira na opremu kojom su slikane.

Postojanje ove mase i danas čini grad nenastanjivim za ljude i biće tako najmanje narednih 100 godina. Strahuje se da bi toksična masa mogla da se otopi do podzemnih voda, što bi moglo da izazove drugu eksploziju ili zagadi vodu okolnih sela.