Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ovo je zvanično najtiše mjesto na svijetu (VIDEO)

gluha soba

Ako stojite mirno dovoljno dugo, počećete da čujete zvuke otkucaja svog srca ili varenja hrane u vašem organizmu. Ako se pomjerate, čućete škripanje vaših kostiju. Na kraju ćete izgubiti ravnotežu, jer potpuni nedostatak eha remeti vašu orijentaciju u prostoru.

Neobična soba čiji zidovi apsorbuju 99, 99 odsto zvukova nalazi se u Mineapolisu, najvećem gradu Minesote (SAD).

Prema podacima iz Ginisove knjige rekorda, upravo ona nosi titulu “najtišeg mjesta na svijetu”.

Riječ je o prostoriji koja je nastala saradnjom naučnika u okviru kompanije “Orfield Labs”.

Njeni zidovi napravljeni su od međusobno umreženih ploča posebnog materijala, sa vrhunskom izolacijom zvuka, dok je pod prekriven polupropusnom mrežom koja podsjeća na trampoilnu.

Rezultat?

Nivo buke od -20,3 decibela, što znači da se “buka” u ovoj komori nalazi na nivou od 20,3 decibela ispod donjeg praga ljudskog sluha. Poređenja radi, jačina zvuka mirnog disanja iznosi 10 decibela, a na minus 23 decibela može se čuti zvuk sudaranja molekula vazduha, piše CNN.

Prostoriju je moguće i posjetiti, a cijena tog zadovoljstva iznosi nekoliko stotina eura za maksimalnih 60 minuta provedenih u sobi.

Ipak, najduži period koji je čovjek proveo u njoj je 45 minuta, jer su reakcije organizma na ovako neobične uslove različite, od dezorijentacije, preko mučnine do haluciniranja.

Razlog za to je činjenica da su u stvarnom svijetu naše uši konstantno izložene nekom zvuku, tako da vazdušni pritisak uvijek u nekoj mjeri vrši pritisak na naše uši. Kada uđete u komoru bez odjeka, nema više pritiska, s obzirom na to da nema refleksije zvuka na okolnim zidovima.