Taj ludi svijet

nula kod vareša

Ovo jezero je najveći bunar pitke vode u BiH (VIDEO)

11/10/2020

Smješteno na samom ulazu u Vareš i dosta pristupačno u 2020. godini mamilo je mnoge turiste

Vareško jezero Nula je najveći bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini i jedan od turističkih potencijala Vareša. Smješteno na samom ulazu u Vareš i dosta pristupačno u 2020. godini mamilo je mnoge turiste.

Kako domaćini objašnjavaju, tu su mnogi ribolovci zabacili svoje udice i ulovili mnoštovo riba, a oni pak smjeliji su se okupali na jezeru čije dubine su i preko 107 metara. Iako zvanično kupanje nije dozvoljeno ljeto 2020. godine je mnoge varešane i stanovnike okolnih mjesta natjeralo da svoj odmor i osvježeje potraže upravo na jezero Nula. Dok jedni plivaju mračna strana jezera kaže da su tu ostale potpljene mašine koje su se koristile na kopovima rudnika Smreka.

Kako je sagovornik agencije Patria objasnio, jezero je nastalo prije više od 30 godina na površinskom kopu. Do devedestih voda se ispumpavala pumpama i tako se osiguravao rad.

Voda u jezeru je dolazila iz obližnjeg potoka i podzemnih voda što je rezultiralo da godinama kasnije Vareš bude prepoznatljiv po jezeru dužine 610 metara, a širine 320 metara, a dubine preko 120 metara, istiuču iz Udruženja Mapa kulture.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.