Taj ludi svijet

Panika u Australiji zbog ribe koja hoda po kopnu i guši (VIDEO)

09/06/2015

Perca penjalica, slatkovodna riba u srodstvu s grgečom koja potječe iz jugoistočne Azije, ali i koja se u zadnjih par desetljeća uspjela raširiti sve do Papua Nove Gvineje, izazvala je ovih dana sveopću paniku u Australiji jer se po prvi puta pojavila nedaleko od tamošnje obale.

Perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana jer uz škrge posjeduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je.

Riječi je o ribi koja u novim staništima predstavlja veliku opasnost po druge ribe, ptice i kornjače, pa je istraživač Nathan Waltham sa Univerziteta James Cook upozorio da će najvjerovatnije izazvati katastrofu ukoliko počne širiti populaciju i u Australiji.

Premda je perca penjalica donekle otporna i na slanu vodu stručnjaci ne vjeruju da je tako daleko uspjela samostalno doplivati, pa prihvaćena teorija u ovom trenutku kaže da su za njenu migraciju krivi ribarski brodovi.

“Perca je u stanju poremetiti ravnotežu staništa u koje se naseli. Zato sarađujemo s vlastima kako ne bi išla dalje prema jugu”, kazao je Waltham, koji je zamolio ljude da odmah to prijave ukoliko je ugledaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.