Rhode Island

Penzionisani ljekar u 89. godini doktorirao fiziku

Manfred Steiner

Steiner ima zavidnu karijeru kada su u pitanju krv i krvne bolesti. Od 1985. do 1994. godine bio je šef Odsjeka za hematologiju Medicinskog fakulteta na Brownu, jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu

Manfred Steiner, koji živi u saveznoj američkoj državi Rhode Island, u 89. godini je odbranio doktorsku disertaciju iz fizike, javlja Anadolu Agency (AA).

Steiner je diplomirao medicinu 1955. godine na Univerzitetu u Beču, a nekoliko sedmica kasnije preselio se u SAD. Na Univerzitetu Tufts studirao je hematologiju, a na Tehnološkom institutu u Massachusettsu biohemiju te postao profesor medicine.

Steiner ima zavidnu karijeru kada su u pitanju krv i krvne bolesti. Od 1985. do 1994. godine bio je šef Odsjeka za hematologiju Medicinskog fakulteta na Brownu, jednom od najprestižnijih univerziteta u svijetu.

Penzionisan je 2000. godine, kada je odlučio ostvariti još jedan san. Tada je u 70. godini počeo slušati predavanja na master studiju iz fizike na Univerzitetu Brown.

Do 2007. godine ispunio je potrebne kriterije da upiše doktorski studij.

Steiner je dobio i doktorat iz fizike te kazao kako je tako ostvario san iz mladosti.

Prisjetio se kako je mladost proveo u Beču i da je tih godina čitajući knjige Alberta Einsteina i Maxa Plancka poželio biti fizičar. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata, članovi porodice su mu savjetovali da studira medicinu.

Steiner je rekao kako nikada nije prestao razmišljati o svom snu da bude fizičar.

“Uspio sam na kraju. Završiti obrazovanje iz fizike je bilo nešto što me najviše ispunilo u životu“, rekao je Steiner.

Osvrćući se na novu karijeru, rekao je kako ne traži novi posao za koji će biti plaćen i da je završio s tim dijelom.

Suprugom Sheilom (93) oženjen je od 1960. godine, a ovog mjeseca će proslaviti 90. rođendan.