JASMINE HARTIN

Pijana bogatašica ubila policijskog načelnika. Neće ići u zatvor

Foto: Twitter
Jasmine Hartin

Umjesto odlaska iza rešetaka, Hartin će samo platiti novčanu kaznu od 30.000 funti i odraditi 300 sati društveno korisnog rada

Jasmin Hartin, kanadska bogatašica i bivša partnerica Andrewa Ashcrofta, sina britanskog milijardera, optužena je da je iz nehaja upucala policijskog načelnika u Belizeu, no neće u zatvor, piše BBC.

Umjesto odlaska iza rešetaka, Hartin će samo platiti novčanu kaznu od 30.000 funti i odraditi 300 sati društveno korisnog rada. Uz to, mora snimiti video upozorenja o opasnosti pijanstva i lošeg rukovanja vatrenim oružjem, javlja Breaking Belize News.

Bili su zajedno na molu

Hartin (34) je priznala krivnju za ubistvo policajca Henryja Jemmotta (42) iz nehaja, koje se dogodilo krajem maja 2021. godine. Jemmott je preminuo nakon što je zadobio prostrjelnu ozljedu glave.

Tokom istrage otkriveno je da su Hartin i Jemmott, koji su bili prijatelji, u noći njegove smrti zajedno bili na zabavi na otoku Ambergris Caye. Prema policijskom izvještaju, šetali su plažom prije nego što su završili na molu, gdje joj je Jemmott dao pištolj da ga odloži sa strane.

Bila pijana

Hartin je istražiteljima rekla da je bila pijana dok je držala pištolj Glock 17 te da je on slučajno opalio. Policija ju je pronašla u blizini mola, prekrivenu krvlju i izbezumljenu, a tijelo ubijenog pronađeno je u moru.

Prema kaznenom zakonu Belizea, maksimalna zatvorska kazna za ubistvo iz nehaja je pet godina. Dok je na slobodi čekala kraj suđenja, Hartin je dala nekoliko intervjua, a pojavila se i u dokumentarcu “One Bullet in Belize” (Jedan metak u Belizeu).