Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stradao u saudijskoj arabiji

Poginuo Angelo Grubišić, poznat kao “leteći čovjek”

angelo

Grubišić je nastradao u utorak prilikom skoka sa nepokretnog objekta, takozvanog “base jumpinga”, u Saudijskoj Arabiji

Britanski inženjer astronautike, profesor doktor Angelo Grubišić (38), poginuo je prilikom testiranja letećeg odjela, koje je sam dizajnirao, javljaju britanski mediji.

Grubišić je nastradao u utorak prilikom skoka sa nepokretnog objekta, takozvanog “base jumpinga”, u Saudijskoj Arabiji, nekoliko sedmica nakon što ga je Britanska padobranska asocijacija proglasila šampionom letenja u letačkom odijelu.

Grubišić je predvodio dizajnerski tim koji je radio na letačkim odijelima u Univerzitetu u Southamptonu gdje je predavao astronautiku, navodi Daily Mail.

Prethodno je radio i na pogonima za letjelice u Evropskoj svemirskoj agencijie (ESA) i Americkoj svemirskoj agenciji (NASA).

Godine 2015. je pokrenuo “Project Icarus” i dizajnirao letacka odijela koja su rušila rekorde, dok je istovremeno radio na unapređenju njihove bezbjednosti.

U izjavi za BBC njegova porodica navela je da je on izgubio život radeći ono što je najviše volio, skakao u letačkom odijelu i poručila da želi da osigura da cijeli svijet zna za njegova dostignuća i ambicije.

“Ono što želim od života je da letim, oduševljava me mit o Ikaru i to kako je za njega letenje bilo jednostavno. Bio bih najsretniji kada bismo mogli da letimo bez ičega. To se naravno neće dogoditi, ali pokušavamo da opremu kojom letimo, svedemo na minimum i to me usrećuje”, rekao je jednom prilikom Grubišić.