mežunarodna izložba

Pogledajte neke od hiljadu izloženih životinja u Zenici (FOTO)

izlozba prica (2)

Posjetitelji će moći vidjeti blizu 1.000 izloženih životinja

Zeničko Udruženje građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja održava 34. Međugradsku izložbu ptica i sitnih životinja na kojoj učešće uzima veliki broj izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA).

Almir Muco, predsjednik Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica rekao je kako ovogodišnja izložba ima određene novitete poput aukcije golubova “Poštara” te izložbu literarnih i likovnih radova učenika osnovnih škola sa područja ZDK.

“Zenica ima tradiciju da svake godine održi ovakvu izložbu za svoje građane, pa tako i ovu našu 34. po redu. Imamo 516 golubova, 300 drugih ptica, 100 peradi i 50 kunića. Po prvi put smo raspisali i natječaj na temu ‘Obojimo mog ljubimca’, za koji su 24 škole sa područja ZDK poslale preko 200 likovnih i oko 150 literarnih radova. Po prvi put također imamo i aukciju golubova ‘Poštara’, jednog od najskupljih golubova svijeta. Zenica je mjesto okupljanja autohtonih rasa golubova Bosne i Hercegovine, i svih sedam možete vidjeti ovdje”, rekao je Muco.

Aldin Softić, član Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica šampion je u uzgoju “Zeničkog prevrtača”.

“Kod nas je tradicionalno da se dvije rase golubova uzgajaju, ‘Zenički prevrtač’ i ‘BPV’ i na moju sreću sam majstor uzgoja za kategoriju ‘Zenički prevrtač’. Ta rasa je nastala uz dogovor nekoliko uzgajivača golubova još prije rata, to je živahan golub srednje građe, letač, a ja ih trenutno imam oko 80 u svom golubarniku. Svi mi golubari nasljeđujemo to ‘s koljena na koljeno’, moj otac je uzgajao golubove pa sam i ja naučio. U današnje vrijeme je skupo baviti se ovim, nije lako, treba i truda i vremena, mora se i raditi da bi mogli sve obezbijediti ali to je ljubav”, rekao je Softić.

Softić je dodao kako se kod ocjenjivanja golubova gleda njegova glava, držanje tijela, oči, kljun, rep, higijena te da sve te karakteristike čine dobar primjerak goluba.

Osim golubova, posjetioci u Zenici imaju priliku vidjeti kuniće te ptice pjevice kao i perad. Izložba se održava u fiskulturnoj sali OŠ “Musa Ćazim Ćatić” u Zenici, a ulaznice koštaju 2 KM za odrasle te 1 KM za djecu, te je otvorena za posjete do nedjelje.