Policija ga uhapsila zbog naziva Wi-Fi mreže

wi-fi

Svjetski mediji pišu o slučaju iz Francuske, koji pokazuje šta se može dogoditi kada korisnici svojoj Wi-Fi mreži daju u ovom trenutku poprilično neprimjeren naziv.

Riječ je o slučaju neimenovanog 18-godišnjeg Francuza koji je u SSID rubrici kao naziv svoje Wi-Fi mreže upisao “Daesh21”.

Daesh je jedan od naziva korištenih za zloglasnu terorističku grupu, takozvanu Islamsku državu (ISIL). Broj 21 označava francusku pokrajinu u kojoj se nalazi Dijon, grad u kojem živi spomenuti 18-godišnjak.

Na prijavu komšija, francuske vlasti su započele istragu, koja je završila hapšenjem mladića na osnovu tamošnjeg antiterorističkog zakona.

Prilikom hapšenja 18-godišnjaku je oduzet računar, mobilni uređaj, a njegovi profili na Twitteru i Instagramu su temeljno pretraženi, sve s ciljem da se pronađe eventualni inkriminirajući sadržaj koji bi ga povezao s terorističkim aktivnostima.

Međutim, vlasti nisu pronašle nikakav dokaz o eventualnoj povezanosti 18-godišnjaka s terorizmom izuzev naziva njegove Wi-Fi mreže.

Nakon sprovedenog postupka na sudu 18-godišnjak je dobio uslovnu kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca, a njegova Wi-Fi mreža ima novo ime koje sada dijeli s imenom jednog francuskog muzičara (“Roudoudou21”).