Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

španija

Policija uhapsila 16 osoba, ukrali su 17,5 tona maslina

Bratski Dolac: Proizvodnja maslinovog ulja na tradicionalni način
10.11.2022., Bratski Dolac - Uljara u Bratskom Docu posljednja je u ovom dijelu Dalmacije u kojoj se preradjuju masline na starinski nacin. Masline se nakon pranja melju i stavljaju u torbake, vrece napravljene samo za ovu svrhu, i slazu jedna na drugu te presaju cime se dobiva visokokvalitetno ulje. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ukupno su opljačkali šest farmi na području Las Vegasa, ruralne regije koja se nalazi jugoistočno od španske prijestolnice

Lopovi su uspjeli ukrasti 17,5 tona maslina s lokalnih farmi prije nego što su uhvaćeni u Las Vegasu, ruralnom području u blizini španske prijestolnice Madrida, saopćila je policija u petak nakon što je potvrdila 16 hapšenja.

– Lokalna policija uhapsila je i istražila 21 osobu koja stoji iza krađe 17.500 kilograma maslina u regiji Las Vegasa – rekla je policija, naznačivši da je 16 osoba uhapšeno, a pet drugih je pod istragom, navodi AFP.

Ukupno su opljačkali šest farmi na području Las Vegasa, ruralne regije koja se nalazi jugoistočno od španske prijestolnice.

Istraga je započela u januaru kada se jedan poljoprivrednik požalio na krađu 8400 kilograma maslina s njegovog imanja, a policija je povezivala s drugim sličnim incidentima na tom području koji su uključivali “značajne količine maslina”.

Početkom februara dojavljeno im je da se usred dana u vozilu sa 140 kilograma maslina nalazi pet osoba, ali niko od njih nije mogao dokazati da su legalno stečene.

Istražitelji su ukupno pronašli dokumentaciju koja se odnosi na razmjenu više od 17,5 tona ukradenih maslina te zaplijenili više cisterni s više od 6000 litara maslinovog ulja.