Poginuli 1944. godine

Posmrtni ostaci dvojice indijskih vojnika vraćeni iz Italije nakon 75 godina

indija

Prvo je utvrđeno da je riječ o neevropskim vojnicima, da bi uz pomoć indijske vojske i nadležnih institucija naknadno bio utvrđen stvarni identitet dvojice vojnika koji su poginuli 1944. godine u Italiji za vrijeme borbe protiv njemačkih snaga

Posmrtni ostaci dvojice indijskih pripadnika britanske vojske, koji su poginuli u borbi protiv njemačkih snaga u Drugom svjetskom ratu, prebačeni su u njihova rodna sela u oblastima Hisar i Jhajjar gotovo 75 godine nakon smrti, priopćili su dužnosnici u utorak.

Kako javlja indijska agencija PTI, posmrtni ostaci Sepoy Palu Rama i Hari Singha prebačeni su iz Italije, gdje je od 2010. godine trajao proces njihove identifikacije uz pomoć DNK testova. Skeleti dvojice vojnika pronađeni su još šezdesetih godina prošlog stoljeća, ali je njihova identifikacija omogućena tek napretkom DNK testova.

Prvo je utvrđeno da je riječ o neevropskim vojnicima, da bi uz pomoć indijske vojske i nadležnih institucija naknadno bio utvrđen stvarni identitet dvojice vojnika koji su poginuli 1944. godine u Italiji za vrijeme borbe protiv njemačkih snaga. U trenutku pogibije Ram je imao 19, a Singh 18 godina.