Nevjerovatno

Predsjednik Turkemenistana uradio je najbizaraniju stvar do sada

Gurbanguly Berdimuhamedov

Iako video izgleda poprilično bizarno, ovaj osebujni predsjednik na posljednjim izborima dobio je podršku čak 97 posto birača.

Predsjednik Turkmenistana Gurbanguly Berdimuhamedov još jednom je pokazao zašto ga nazivaju jednim od najoseobujnih osoba na političkoj sceni.

Tako je ovih dana državna televizija objavila snimku na kojoj se vidi kako Berdimuhamedov u svom kabinetu na sastanku vlade uzima s postolja zlatnu šipku i podiže je visoko iznad glave, glumeći bodybuildera koji podiže utege.

Ovaj bivši stomatolog koji je došao na vlast 2007. godine tako je u prisustvu ministara i članova kabineta odlučio malo bildati mišiće, što je izazvalo ovacije svih prisutnih.

Ali, to je kako je rekao učinio kako bi promovirao Svjetsko prvenstvo u dizanju utega, koje je ovih dana započelo u Turkmenistanu.

Iako video izgleda poprilično bizarno, ovaj osebujni predsjednik na posljednjim izborima dobio je podršku čak 97 posto birača.

On je do sada već pokazao svoje umijeće u pisanju knjiga, puštanju muzike, jahanju s preponama, pucanju iz puške velikog kalibra, gađanju nožem u pokretnu metu, a tokom jedne vojne vježbe lično je izdao naređenje o izvođenju zračnih udara na mete.

Turkmenistan je vrlo represivna zemlja. Vlada ograničava slobode i prava građanima, dok se vlasti miješaju u privatan život i religiju. Predsjednik i njegovi suradnici kontrolišu sve aspekte javnog života u zemlji.