danska

Premjestili svjetionik star 120 godina, potrošili 670.000 eura (VIDEO)

svjetionik

Ministarstvo za zaštitu okoline Danske za spašavanje svjetionika potrošilo oko 670.000 eura

Svjetionik star 120 godina u utorak je postavljen na kotače i tračnice, te prebačen sa erozivne obale Sjevernog mora na sjeverozapadu Danske, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Sada napušteni svjetionik Rubjerg Knude premješten je 70 metara u unutrašnjost“, istakao je Kjeld Pedersen, koji je bio zadužen za njegovo preseljenje koje je trajalo ispod očekivanih deset sati.

Dodao je da nakon preseljenja slijedi sipanje betona u temelje za oko 1.000 tona tešku strukturu. Svjetionik je visok 23 metra i postavljen je na litici 60 metara nadmorske visine.

Kada je prvi put pušten u rad 1900. godine bio je udaljen oko 200 metara od obale. Međutim, stalna erozija obale učinila je da je u trenutku premještana bio udaljen svega šest metara od obale.

Ministarstvo za zaštitu okoline Danske za spašavanje svjetionika potrošilo je pet miliona kruna (oko 670.000 eura). Ministrica okoline Lea Wermelin nazvala je bijeli, kvadratni svjetionik nacionalnim blagom. Lokalni gradonačelnik Arne Boelt i grad Hjoerring takođe su se finansijski uključili u spašavanje svjetionika.

Svjetionik Rubjer Knude prestao je s radom 1968. godine i nakratko je pretvoren u muzej. Ipak, 2008. godine je zatvoren iz sigurnosnih razloga. Svjetionik, međutim, još uvijek godišnje posjeti oko 250.000 ljudi.