Taj ludi svijet

Reagovala i Evropska unija

Prenatrpani su: Grčko ostrvo koje nema više mjesta za turiste

21/01/2019

Santorini je maksimalnu brojku dostigao 2017. godine kada je ugostio 5,5 miliona posjetilaca, a u odnosu na 2012. kada je bilo „samo“ 3,3 miliona turista, to je za 66 odsto više

Jedno od najljepših grčkih ostrva Santorini više ne može da podnese količinu turista, smatra Komitet za transport Evropskog parlamenta (TRAN Commitee).

Santorini je maksimalnu brojku dostigao 2017. godine kada je ugostio 5,5 miliona posjetilaca, a u odnosu na 2012. kada je bilo „samo“ 3,3 miliona turista, to je za 66 odsto više.

Tokom 2018. godine u luku Santorinija pristala su 474 kruzera sa oko 750 hiljada putnika što je za 130 hiljada turista i 70 brodova više u odnosu na 2017. godinu. To znači da dnevno samo sa kruzera 2.000 ljudi obilazi ostrvo od ukupnog broja od 18.000 turista dnevno.

Koliku gužvu prave turisti na i ovako malom ostrvu svjedoči činjenica da je na jednom kilometru kvadratnom tokom 2017. godine bilo 107,8 turista na 100 stanovnika, prenosi B92.

Iako veliki broj turista donosi desetine miliona eura ostrvu, stvara čitavu seriju problema po prirodnu okolinu, nedostatak vode i struje i udvostručivanje broja ilegalnog smještaja putem AirBnb-ja od koje vlasti nemaju koristi. Najzanimljivije od svega je da su u posljednjih nekoliko godina i turisti počeli da se žale na gužvu i zastoje u saobraćaju.

Evropski parlament tvrdi da odgovornost za situaciju na Santoriniju snosi grčka Vlada koja je morala da predvidi tokove turista i u skladu sa tim mehanizme kojima će održavati red na ostrvu, da zaštiti stanovnike i samo ostrvo.

Nesklad između lokalne samouprave i Ministarstva turizma doveo je do serije problema koji će sada Grčku više koštati od toga što dobija od samog turizma. Na primjeru Santorinija treba da uče i još neke destinacije u Grčkoj, a ponajviše Peloponez, stav je Evropskog parlamenta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.