Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Preveli pisma “časne sestre opsjednute đavolom” stara 300 godina!?

pisma__1__

Pismo koje je 1676. godine napisala jedna redovnica koja je tvrdila da je opsjednuta đavolom napokon je prevedeno.

Prije više od 300 godina, časna sestra Maria Crocifissa della Concezione, koja je živjela u samostanu Palma di Montechiaro na Siciliji, tvrdila je da je bila opsjednuta đavolom.

Prema priči, sestra Maria probudila se jednog jutra 1676. prekrivena tintom, nakon što je noć provela pišući pisma. Vjeruje se kako je Maria, koja je u samostanu bila od svoje 15. godine, vrištala i onesvještavala se dok je pisala pisma, za koja tvrdi da joj ih je diktirao sam sotona. Ona tvrdi da je opsjednutost bila dio Luciferovog plana protiv Boga i uvjeravanja nje da služi zlu, piše The Mirror.

Pismo je sadržavalo bizarnu mješavinu slova arhaičnih pisama i nitko ga nije mogao dešifrirati. Dio misterioznog teksta ostao je netaknut, a zahvaljujući istraživačima talijanskog centra Ludum, dio ih je napokon dešifriran, i to zahvaljujući softveru otkrivenom na dark webu.

“Čuli smo za taj softver, za koji vjerujemo kako ga koriste tajne službe za dekodiranje”, kazao je za The Times Daniele Abate, direktor centra Ludum.

U pismu u kojem se Bog, Isus i Sveto Trojstvo opisuju kao “utezi” piše i kako “Bog misli da može osloboditi smrtnike, no njegov sistem ne radi ni za koga”. Pismo ide toliko daleko da tvrdi kako je Boga “izumio” čovjek. Tu je i referenca na rijeku Styx, koja je u grčkoj mitologiji odvajala svijet živih od podzemlja. “Možda sada, Styx je siguran”, piše.

Unatoč otkrićima, Daniele ne vjeruje kako je sestra Maria bila opsjednuta đavolom, nego misli kako je patila od “stanja poput šizofrenije”. Objasnio je: “Vjerujem da je časna dobro poznavala jezike i pisma, što joj je omogućilo da izmisli kod, a moguće je da je patila od stanja poput šizofrenije, zbog kojeg je zamišljala dijaloge s đavolom.”