Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Priča o eBayu: Od neispravnog lasera do milijarderskog posla

ebay_toolbar_foxtion_ireland-69966-1242193374

Stranica za aukcijsku kupoprodaju eBay, koja je napravila prekretnicu u internetskoj trgovini, danas slavi dvadeset godina postojanja.

Sve je počelo neispravnim laserskim pokazivačem. To je bio predmet koji je stavljen na prodaju 3. septembra 1995. na stranicu AuctionWeb, koji je osnovao tada 28-godišnji Pierre Omidyar.

Dan poslije Omidyaru, mladom francuskom poduzetniku iranskih korijena koji se kao dječak s obitelji preselio u Ameriku, stigla je prva ponuda. Potencijalni kupac nudio je 14 dolara.

Omidyar ga je pošteno nazvao kako bi mu objasnio da je laser neispravan. Da, kupac je to shvatio, ali mu nije bilo važno. Bio je kolekcionar.

Počeci su bili skromni, ali je posao dobivao na zamahu kako se povećavao broj korisnika interneta. Nakon godinu dana Omidyar je shvatio da mu treba pomoć i zaposlio je prvog radnika. I promijenio naziv stranice u eBay.

ebay_1807176b_2386618b

Već tada je broj kupoprodaja iznosio 200 hiljada mjesečno. Nije prošlo dugo dok je Omidyar izvršio svoju milijuntu transakciju. eBay je nastavio rasti paralelno sa širenjem interneta i danas u svakom trenutku na stranici ima oko 800 miliona ponuda.

Među bizarnim i upečatljivim transakcijama ističu se sendvič s topljenim sirom, koji je na sebi imao “obris Djevice Marije”, par levisica iz 1880. godine, rijedak strip o Supermanu i papin automobil.

Spomenuti sendvič, jedna od prvih senzacija internetskog doba, prodan je za 28.000 američkih dolara, traperice su otišle za 46.532 dolara, golf koji je vozio Benedikt XVI. prije nego što je izabran za papu kupila je američka kockarnica za 212 hiljada dolara. Strip je prodan za zapanjujućih 3,2 miliona dolara.

Najveću cijenu dosad postigla je jahta prodana za 168 miliona dolara. Kupac je bio ruski tajkun Roman Abramovič.

eBay je izašao na burzu u septembru 1998. godine. Cijena dionice bila je 18 dolara, ali je već do kraja prvog dana skočila na 47 dolara. A Omidyar je postao milijarder preko noći.