Taj ludi svijet

Pristala da glumi mladenku na simuliranom vjenčanju, pa zažalila

29/08/2018

21-godišnjakinja iz Hong Konga je ispričala kako se na prevaru udala za potpunog stranca. Sve se dogodilo kad je sudjelovala u, kako je mislila, lažnom vjenčanju, piše BBC.

Rekli su joj da bi trebala glumiti mladenku na simuliranom vjenčanju, kao dio njenog obrazovanja za karijeru planera vjenčanja. No tokom ceremonije su ona i muškarac koji je ‘glumio mladoženju’ potpisali pravi dokument o braku.

Shvatila je da je vjenčanje pravo tek nakon što se vratila u Hong Kong, gdje je potražila pravnu pomoć. Lokalna policija joj nije mogla pomoći jer nisu imali dovoljno dokaza da je riječ o kriminalnoj radnji, pa se obratila Federaciji sindikata u Hong Kongu.

– To je novi oblik bračne prevare’, rekao je za BBC direktor odjela za prava i dobrobiti pri tom sindikatu, Tong Kamgyiu.

‘Razočarana sam, ne mogu vjerovati da se takvo što događa i u modernom Hong Kongu’, rekla je prevarena žena.

Ona je još u maju na Facebooku vidjela oglas za stipendiju za obrazovanje za make-up umjetnicu. Nakon što se prijavila, ta ju je firma uvjerila da su ju premjestili na obrazovanje za planericu vjenčanja. Nakon sedam dana besplatnih lekcija za tu karijeru u Hong Kongu, rekli su joj da mora učestvovati u lažnom vjenčanju u kineskoj provinciji Fuzhou kako bi prošla tečaj.

U julu je potpisala dokument, a rekli su joj da će taj brak nakon svega biti nevažeći. Kad se vratila u Hong Kong, prijatelji su joj rekli da je sigurno prevarena. Ova je 21-godišnjakinja i dalje udata, a vjerovatno će morati zatražiti papire za razvod. Još se ne zna ko je muškarac za kojeg se udala na prevaru, te je li on nakon tog braka ušao u Hong Kong.

21-godišnjakinja je iskorištena i prevarena jer nije znala ništa o okolnostima. Njen je najveći gubitak to što sada ima potvrdu o braku, što joj je prouzročilo psihičke smetnje.

Svake godine policija u Hong Kongu zabilježi prosječno 1000 slučajeva ovakvih prevara i brakova, a sve zbog prelaska granice. Naime, kineski državljani koji su u braku s partnerom iz Hong Konga, mogu se prijaviti za boravište u tom gradu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.