"Mauna Loa"

“Probudio” se najveći vulkan na svijetu

New Project (25)

Mauna Loa, mjeren po svom obimu, najmasivniji je vulkan na Zemlji

Za ostrvo Havaje i okolne vode izdano je jutros upozorenje o nanosima pepela nakon erupcije Mauna Loe, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu. Na dijelovima otoka moglo bi se nakupiti i oko pola centimetra pepela.

“Ljudi s respiratornim bolestima trebaju ostati u zatvorenome kako bi izbjegli udisanje čestica pepela, a svako ko izlazi na otvoreno trebao bi pokriti usta i nos maskom ili kaninom”, upozorila je Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu.

Isticanje lave je za sada ograničeno na područja vrha i ne prijeti zajednicama nizbrdo, saopćio je Havajski vulkanski opservatorij. Dodaje da vjetar može nositi vulkanski plin i pepeo, piše CNN.

“Na temelju prošlih događaja, rane faze erupcije Mauna Loe mogu biti jako dinamične te se mogu brzo mijenjati položaj i napredovanje tokova lave. Ako erupcija ostane na vrhu, tokovi lave će se najvjerovatnije zadržati unutar rubova kaldere. No, ako eruptivni otvori migriraju izvan rubova, tok lave bi mogao krenuti nizbrdo”, navodi opservatorij.

Mauna Loa, mjeren po svom obimu, najmasivniji je vulkan na Zemlji. Vulkan, koji pokriva polovicu otoka Hawaii, eruptirao je 33 puta od 1843. godine. Posljednji put je eruptirao 1984. godine, a ovo dugo stanje mirovanja u kojem je vulkan bio je najduže u zabilježenoj istoriji.

Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu je krajem prošlog mjeseca ukazala na povećanu seizmičku aktivnost i povećanu stopu potresa na području vulkana.

“Potresna aktivnost porasla je s pet do 10 potresa dnevno od juna 2022. na oko 10 do 20 potresa dnevno u julu i avgustu”, tvrdi američki Geološki institut. Najveća brojka od više od 100 potresa dnevno zabilježena je 23. i 29. septembra, izvijestio je CNN.

Povećana aktivnost potaknula je Nacionalni park Hawaii Volcanoes u oktobru da zatvori vrh Mauna Loa za sve planinare do daljnjega.