jadransko more

Prodaje se otok u Hrvatskoj, cijena je prava “sitnica”

otok

Ovaj otočič na prodaji je od 2016. godine i još uvijek nije našao svog vlasnika

Privatni otoci od kojih su država i lokalne vlasti digle ruke, sada se nalaze u glasima za prodaju. Hrvatska ima 1.244 otoka, otočića, hridi i grebena, a naseljenih je 66. Mali su uglavnom u vlasništvu države, više od 80 posto, a ostatak je u privatnom vlasništvu.

Jedan takav je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tačnije malom mjestu Vinišće. Zove se Mali Kosmač, a površina od 5 tisuća kvadratnih metara u privatnom je vlasništvu starosjedioca iz Vinišća. Cijena ovog otočića trenutno iznosi 700 hiljada eura, no iz agencije kažu da bi cijena mogla narasti i do milion eura, javlja N1.

Ovaj otočič na prodaji je od 2016. godine i još uvijek nije našao svog vlasnika.

Vlasnica agencije za nekretnine Jasminka Biliškov kaže kako je zainteresiranih itekako bilo, kako stranih tako i domaćih državljana. Kada shvate da prostornim planom nije dozvoljeno građenje i kada se upoznaju s propisima prostornog planiranja, brzo odustanu.

Otok je okružen oštrim stijenama te je zbog toga na njega nemoguće pristati. Njegovu unutrašnjost čini makija i nisko raslinje. Iz Splitsko-dalmatinske županije kažu da je takav otok pogodan isključivo za bavljenje poljoprivredom.

Dožupan Stipe Čogelja ponavlja da je svaka gradnja na njemu nemoguća, ali i nedopustiva trenutnim prostornim planom.

Mještani su glede prodaje podijeljeni. Jedni smatraju da ono što se mukotrpno steklo ne bi trebalo rasprodavati (osobito strancima). Drugi pak nemaju ništa protiv prodaje, ali niti protiv toga da takva imovina pripadne u ruke stranim državljanima.

Da bi Hrvatska na ovakvim otočićima itekako mogla zaraditi, smatra agentica za nekretnine Jasminka Biliškov. Smatra da se Hrvatska treba ugledati na grčki model i dopustiti gradnju, barem u kontroliranim uvjetima. Ali, sve je to potrebno mijenjanje zakona i prostornoga plana.

Isto tako valja naglasiti činjenicu da se otok ne prodaje, nego zemljište na otoku. Njegova obala je pomorsko dobro kojim upravlja županija, a vlasnik pomorskog dobra ne može biti niko. Posjedovati otok definitivno je simbol prestiža.