Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Filmska priča

Pronađen nakon 20 godina ali ne želi otkriti novi identitet

simon lembi

Izašao je vani i nikada se nije vratio. Za njim je pokrenuta potraga, a obzirom da nije pronađen u zvanične podatke je tada zaveden kao “mrtav”

​Za Simona Lembiija, porijeklom iz Angole, koji je 1999. nestao u Briselu kao 14-godišnjak te pronađen živ i zdrav nakon skoro 20 godina, utvrđeno je da nije otet, već da je svojom voljom pobjegao od kuće.

Lembi je 1999. godine emigrirao zajedno s porodicom iz Angole u Belgiju, a samo sedmicu nakon što je stigao u tu zemlju nestao je iz kuće u Sent Gilesu, opštini u glavnom gradu Briselu.

Izašao je vani i nikada se nije vratio. Za njim je pokrenuta potraga, a obzirom da nije pronađen u zvanične podatke je tada zaveden kao “mrtav”.

Riječ je o jednom od najstarijih dosjea o nestanku u ovoj zemlji, koji je okončan nakon 20 godina.

Na konferenciji za novinare u Uredu glavnog tužioca potvrđeno je kako Lembi nije bio otet već je svojom voljom napustio kuću prije 20 godina zbog “porodičnih problema”, javili su belgijski mediji.

“On je usvojio je drugi identitet u inostranstvu i ne želi da njegovo trenutno mjesto prebivališta bude poznato. Još nije poznato kako je dobio ispravne dokumente”, kazala je portparol Kancelarije tužioca Beglije Ine Van Wymersch.

Navedeno je kako je Stanicu nestalih osoba policije u Belgije u novembru 2018. godine kontaktirala osoba koja se predstavila kao rođak Simona Lembija. Pokrenuta je istraga s novim portretnim crtežima na temelju fotografije iz 1999. godine. Simon je tako pronađen a tokom ispitivanja priznao je da je njegov identitet Simon Lembi.

“Dobrovoljno je otišao 1999. godine. Prema njegovim riječima napustio je dom zbog porodičnih problema. On ne želi otkriti svoj novi identitet i novo mjesto boravka, nema dodatnih detalja, ali znamo da je u dobrom zdravstvenom stanju. Porodica Lembi je obavještena o njegovom postojanju, ali nije ostvaren bilo kakav kontakt”, dodala je Van Wymersch.