Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatska

Pronašli medvjedića nasred ceste: “Mislili smo da je plišani”

hrvatska medvjedic (3)

U prvi mah pomislio je da se radi o plišanom medvjediću budući je vrlo sitno mladunče nepomično stajalo na cesti

Medvjedić koji je u utoark oko 7 sati nađen na staroj magistrali Rijeka – Zagreb na području Gorskog Kotara, najvjerojatnije će biti smješten u zoološki vrt u Zagrebu, ali ne kao izložbeni primjerak već kao primjerak koji bi se odgojio kako bi u dogledno vrijeme sam mogao nabavljati hranu te se vratio u prirodno stanište, javlja 24sata.hr.

Naime, mladunče medvjeda staro ni mjesec dana i teško tek oko kilogram i pol nađeno je na na navedenoj cesti na kojoj se, ugledavši ga nasred magistrale, zaustavio vozač iz Kupjaka koji se vozio na posao.

U prvi mah pomislio je da se radi o plišanom medvjediću budući je vrlo sitno mladunče nepomično stajalo na cesti. Ubrzo su došla i dvojica njegovih kolega koji su u pomoć pozvali Lovačko društvo Lipov vrh, koje djeluje na tom području.

– Momci koji su ga našli su ga sklonili sa strane i udaljili se na sigurnu udaljenost do našeg dolaska. To je bila mudra odluka jer se u ovakvim slučajevima majka može nalaziti u blizini i kao svaka majka tražiti svoje mlado. Pretpostavljamo da je s ostalim mladuncima majka prelazila cestu noseći ih u zubima jer su još mali da bi hodali, pa ju je očigledno uzrujalo nešto, možda neki šumski radovi ili kakav auto u prolazu. Neuobičajeno da majka iz jazbine izvodi tako male mladunce, ali tomu je vjerovatno razlog neuobičajeno lijepo vrijeme za ovo doba godine – objašnjava Damir Babić, predsjednik Lovačkog društva Lipov vrh.

Na teren je pozvana ekipa Interventnog tima za velike zvijeri iz Zagreba koja se porbinula za mladunče te se sinoć s njim vratila u šumu na lokaciju gdje je nađen. Pustili su ga iz kaveza te u neposrednoj blizini dežurali cijelu noć iz prikrajka u nadi da bi se majka mogla vratiti po mladunče.

– No to se nije dogodilo i sada ćemo tražiti najbolje moguće rješenje. Najvjerovatnije će biti smješten u zoološkom vrtu u Zagrebu gdje će ga se odgajati na način da kad malo odraste, tj. napuni oko godinu dana, može ponovo biti pušten u šumu. Imali smo sličan slučaj sa risom, koji je isto tako nađen kao vrlo mali, odgojen i prošle godine pušten u prirodno stanište gdje se sasvim lijepo ponovo integrirao – pojašnjava Slavko Medved iz Interventnog tima za medvjede.