čudo na moru

Pronašli ribara koji je danima plutao na zamrzivaču, nakon spašavanja – uhapšen je

f_25983779_1280

Nakon što je izvučen, Romualdo se srušio na pod ribarskog broda u poderanoj odjeći, dehidriran i dezorijentiran – a onda je uhapšen

Ribar iz Brazila krajem jula uputio se na pecanje, ali umjesto da na moru provede nekoliko dana, kako je planirao, kući se vratio čak četiri sedmice kasnije.

Naime, Romualdo Macedo Rodrigues (44) u drvenom je čamcu otplovio iz Oiapoque u sjevernom Brazilu s ciljem da dođe u Ilet la Mere, no brod mu je potonuo, a on je skočio u prazan zamrzivač koji je imao na brodu i 11 dana proveo u njemu, plutajući bez hrane i vode.

Ali to nije jedina nesreća koja je zadesila sirotog ribara. Nakon što su ga pronašli i vratili na kopno, Rodrigues je završio u zatvoru na još 16 dana, prenosi The Sun.

Prisjećajući se spašavanja, Brazilac je rekao kako je začuo buku i kako se iznad zamrzivača pojavio brod.

“Mislili su da unutra nema nikoga. Onda su se polako približili. Vid mi se mutio, a onda sam rekao: ‘Bože, brod‘. Podigao sam ruke i dozivao pomoć.”

Ribar, koji ne zna plivati, dan kada je spašen opisao je najvažnijim u životu.

“Ponovo sam rođen”, rekao je kada je napokon stigao kući.

“Ovaj zamrzivač je za mene bio Bog. Čudo”, kazao je Rodrigues koji smatra da je u 11 dana izgubio oko pet kilograma dok se borio s ekstremnom žeđi.

Kazao je kako je mislio da će ga pojesti morski psi, no da ga je najviše mučila žeđ.

Bio je dehidriran, dezorijentisan i nosio je poderanu odjeću kada je spašen. Imao je sunčanicu i molio je svoje spasioce za piće.

Ribari koji su ga pronašli u blizini obale Surinama, 450 kilometara od mjesta gdje je njegov brod potonuo, šokirani su krenuli snimati čovjeka koji je plutao usred Atlantika u kutiji za led.

Nakon što je izvučen, Romualdo se srušio na pod ribarskog broda u poderanoj odjeći, dehidriran i dezorijentiran.

Ali ribareva fascinantna priča nije završila njegovim spašavanjem – jer je nakon toga proveo u zatvoru 16 dana.

Naime, kada je ribarski brod stigao do obale, Romualdu je pružena prva pomoć, a onda ga je uhapsila policija jer u Surinamu nije imao dokumente. Zadržan je u pritvoru u Paramaribu dodatna dvije sedmice.

“Bio je vrlo mršav, iscrpljen, ali vrlo dobrog raspoloženja. Rane koje je imao po tijelu, a koje su bile povezane sa suncem, bile su već puno bolje. Kaže da je imao problema s vidom zbog pretjerane vrućine, soli i svjetla, ali je bio vrlo miran i dobrog zdravlja”, kazao je policijski službenik Luis Carlos Porto.

Nakon lude avanture ribar je sretno vraćen kući, prenosi Jutarnji.hr.