Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

seksualne radnice u kolumbiji

Prostitucija u doba korone: “Kritično je, telefon zvoni i u dva ujutro” (FOTO)

c8d1cd24ed232bb307f6dce702639dd65cacdd40

Prije ove globalne zdravstvene krize, sve te žene radile su na ulici ili u bordelima (prostitucija je, naime, u Kolumbiji legalna), a sad, kad su svi zatvoreni unutar svoja četiri zida, one pogotovo jedva spajaju kraj s krajem

Ana Maria je prekršila pravila karantene kako bi otišla u “kućnu posjetu”, a Estefania je napustila dom kako bi prodala drogu – ovako u jeku pandemije koronavirusa izgleda svakodnevica seksualnih radnica u Kolumbiji – svodi se na borbu za puko preživljavanje – jer računi se i dalje gomilaju, a hladnjaci i ormarići s prehrambenim proizvodima se prazne.

Prije ove globalne zdravstvene krize, sve te žene radile su na ulici ili u bordelima (prostitucija je, naime, u Kolumbiji legalna), a sad, kad su svi zatvoreni unutar svoja četiri zida, one pogotovo jedva spajaju kraj s krajem.

Baš zbog toga mnoge riskiraju visoke novčane kazne ili čak zatvor – izlaze iz karantene kako bi radile i pritom se potencijalno izlažu virusu koji je zarazio skoro 3500 Kolumbijaca i ubio njih 150, piše Yahoo News.

– Bila sam u karantinu, ali morala sam obaviti kućnu posjetu. Šta da radim? Ne mogu umrijeti od gladi. Nisam više mogla čekati, pomoć od države, nažalost, nije stigla – kaže 46-godišnja Ana Maria iz Facatative, mjesta koje je od glavnog grada Bogote udaljeno 40 kilometara.

Ponestaje joj plina za kuhanje, u smočnici više nema ni voća ni povrća, pa je bila primorana sjesti u taksi i odvesti se do klijentove kuće kako bi zaradila 10 dolara.

– Ponekad čujem kucanje na vratima… Obično dolaze prijatelji s malom djecom, pitaju za hranu jer su gladni, ali ni ja im nemam što dati – dodaje ova seksualna radnica.

Teškoj situaciji svjedoči i Fidelia Suarez, predsjednica sindikata kolumbijskih seksualnih radnika.

– Kritično je… Telefon mi zvoni i u 2 ujutro. Ljudi zovu jer su očajni, neki su na rubu gladi jer si ne mogu kupiti hranu, neki su već završili na ulici jer nisu mogli platiti stanarinu – iako su deložacije službeno obustavljene sve dok traje karantin, ljude se svejedno izbacuje iz stanova i kuća – kaže Suarez.

Ona svaki dan članovima sindikata dostavlja hranu u Bogoti, ali zahtjeva je, žali se, puno više nego donacija. Bijesna je zbog ravnodušnosti vlade koja ne nudi nikakva konkretna rješenja za ugrožene seksualne radnike.

– Sjete nas se samo u vrijeme politiziranja, kad njima to odgovara – govori Fidelia.

Prema popisu iz 2017. godine, samo u Bogoti bilo je više od 7000 seksualnih radnica, rekla je Diana Rodriguez, okružna tajnica za ženska prava.

– U ovom periodu, kad zbog pandemije moraju ostati doma, pokušavamo im srediti barem subvencije u iznosu od 30 do 60 dolara – izjavila je za Yahoo News.

Luz Amparo (49) ne želi zaraziti sebe, svoje dvoje djece i četvero unučadi s kojima živi. Njih sedmero trenutačno preživljavaju od donacija.

– Nazivam klijente, ali oni ne izlaze, boje se zaraze – kaže.