Business Insider

Prvi put snimljen napad orki na najveću životinju na zemlji

New Project – 2022-01-30T103516.695

Prvi kit koji je ubijen bio je dugačak skoro 22 metra, a naučnici su na lice mjesta došli nakon što su mu orke odgrizle komad kože, tjelesne masti i veći dio kitove leđne peraje

Kitovi ubice, odnosno orke, prvi put su uočeni tokom akcije lova i ubijanja plavetnih kitova, piše Business Insider. Prema izvještaju objavljenom u časopisu, naučna zajednica dugo se bavi pitanjem mogu li orke loviti plavetne kitove.

Naučnici Centra za istraživanje kitova Zapadne Australije zabilježili su kako jato orka napada plavetne kitove. Naučnici su u izvještaju opisali kako su orke uplivale u usta plavetnih kitova i jele njihove jezike prije smrti.

“Orke su 2019. godine u razmaku od 16 dana ubile dvije jedinke, a treću 2021. godine. Zanimljivo je da je prvi kit naočigled bila zdrava odrasla jedinka”, stoji u izvještaju u časopisu Nauka morskih sisavaca.

Objavljena je snimka za koju se kaže da je prva na kojoj kit ubica uspješno ubija odraslog plavetnog kita.

Prvi kit koji je ubijen bio je dugačak skoro 22 metra, a naučnici su na lice mjesta došli nakon što su mu orke odgrizle komad kože, tjelesne masti i veći dio kitove leđne peraje. Nakon toga su orke napale kita tako što su ga tri gurnule pod vodu, a dvije napale njegovu glavu.

U studiji se navodi da je 50 orki izvelo napad dug šest sati i hranilo se truplom plavetnog kita. Idući napad odvio se nekoliko sedmica kasnije kada je 25 orki napalo mladunče plavetnog kita dugo 12 metara, a posljednji napad trajao je 90 minuta i orke su 24 kilometra gonile kita.

Ranije se smatralo da samo najveće orke mogu uspješno napasti kita, no u studiji stoji da su ova tri napada predvodile ženke jer su postale agresivne zbog želje da nahrane potomke.

“Ovo je najveći predacijski događaj na planetu: najveći grabežljivac ubija najveći plijen. Više nemamo dinosaure pa je ovo za mene, kao zoologa i biologa kitova, čudesna stvar”, rekao je koautor studije Robert Pitman, morski ekolog Instituta za morske sisavce pri Univerzitetu Oregon State, za National Geographic.