Taj ludi svijet

Sejšeli

Prvi put viđeno: Predsjednik države se obratio javnosti s dna okeana

14/04/2019

Predsjednik otočne države na zapadu Indijskog okeana Faure uputio je globalni apel za zaštitu okeana i planete Zemlje

Predsjednik Sejšela Danny Faure održao je historijski govor ispod površine okeana i pozvao svijet da zaštiti okeane i planetu Zemlju od globalnog zagrijavanja i onečišćenja, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik otočne države na zapadu Indijskog okeana Faure postao je prvi svjetski lider koji se javnosti obratio ispod površine okeana.

On je tokom televizijskog prenosa uživo uputio globalni apel za zaštitu “kucajućeg plavog srca naše planete”.

Faure je posjetio britansku naučnu ekspediciju koja istražuje dno indijskog okeana i tom prilikom je kazao da okeani pokrivaju više od dvije trećine Zemlje, a da ljudi danas imaju bolje mape površine Marsa, nego dna okeana koji je oko njih.

“Ovo pitanje je važnije od svih nas i ne smijemo čekati nove generacije da rješavaju ove probleme. Nemamo više izgovora da ne reagiramo, a sve više nam nestaje i vremena za to”, poručio je Fauda iz podmornice u kojoj je zaronio na dubinu od 121 metra.

Problem globalnog zagrijavanja dovodi do podizanja nivoa mora i okeana, a među brojnim otočnim državama kojima prijeti potom su i Sejšeli koji su poznati kao raj za turiste.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.