Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jacob Anthony Chansley

“QAnon šaman” se slomio u zatvoru, sada mu je žao: “Trump me nasamario”

Chansley, poznat i pod imenom Jake Angeli, došao je na zao glas jer je 6. januara ove godine zajedno s drugim Trumpovima pristašama divljao u i oko zgrade Kongresa

Jacob Anthony Chansley, 33-godišnji jurišnik na zgradu Kongresa SAD-a kojeg veći dio svijeta poznaje kao “QAnon Šamana”, u četvrtak je preko svog advokata poručio da za svoje trenutne pravne nedaće krivi bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, prenose američki mediji.

Chansley, poznat i pod imenom Jake Angeli, došao je na zao glas jer je 6. januara ove godine zajedno s drugim Trumpovima pristašama divljao u i oko zgrade Kongresa. Javnost ga je zapamtila zbog obojenog lica i krznene kape s rogovima koju je imao na glavi.

“Jako mu je žao jer ga je predsjednik (SAD-a Donald Trump) nasamario, ali i zato što se našao u poziciji da takav nasamaren donosi odluke koje nije trebao donositi”, rekao je Chansleyjev advokat Al Watkins za KSDK-TV.

Chansleyja su kasnije ismijavali jer je u pritvoru štrajkovao glađu zbog hrane koja mu se posluživala. Htio je, naime, jesti isključivo “organski” pripremljenu hranu.

Watkins tvrdi da je Trump Chansleyja uveo u mrežu laži, a dodao je da se njegov klijent “probudio” kada je uvidio da Trump neće napraviti ništa kako zaustavio napad na Kongres te da ga neće pomilovati.

“Odvrtimo traku. Odvrtimo mjesece laži, krivih interpretacija, zastrašujućih insinuacija i hiperbola koje je naš predsjednik plasirao u eter kako bi huškao, razljutio i motivirao”, rekao je Watkins. “Zaista je zanimljivo da je naš predsjednik te pojedince pozvao da s njim odu do Kongresa.”

Watkins je nadalje rekao da nije pošteno njegovog klijenta stavljati na hrpu s drugima koji su učestvovali u napadu na Kongres u kojem je poginulo pet osoba. “Što se tiče mog klijenta, tipa s rogovima i krznom, meditacijom i organskom hranom… Govorim vam da je nemoguće sve te ljude koji su tamo bili 6. janura nazvati istim imenom”, dodao je Chansleyjev advokat.

Chansley je nakon nereda optužen za nepoštivanje reda i mira, ometanje službenih radnji, neprimjereno ponašanje u zgradi u koju se ne može slobodno ući, prosvjedovanje u zgradi Kongresa, ulaženje u zgradu u koju se ne može slobodno ući bez dopuštenja, nasilan ulaz u zgradu Kongresa te neprimjereno ponašanje u zgradi Kongresa.

Watkins je Trumpu uputio javni apel da pomiluje Chansleyja, ali Trump ga nije poslušao.

“Niko nije držao dah da bi on to mogao napraviti pa nije potrebno ni izdahnuti”, rekao je Watkins.

“Taj je zahtjev bio od velike vrijednosti jer je Trumpu ponudio priliku da napravi nešto što bi njegovi sljedbenici ocijenili kao časno djelo. Gospodin Chansley i njemu slični sada se moraju pomiriti s izdajom muškarca čija su leđa čuvali godinama.”

Chansleyjev je advokat rekao da je Trumpova indiferentnost njegovom klijentu poslužila kao razlog za veliko buđenje te kao dokaz da njegova predanost Trump nije uzvraćena.

“Moraju evaluirati kako su došli tamo gdje su sada, ali i ulogu svog bivšeg vođe na tom putu. Moraju promisliti o svojim slabostima, slabostima koje su ih dovele do toga da ih vodi muškarac koji im je okrenuo leđa te koji ruku pod ruku s Lil’ Wayneom hoda prema zalazu sunca u Mar-a-Lagu”, zaključio je.

Watkins je svog klijenta usporedio s odbačenim ljubavnikom ili članom kulta.

“Jedino što je nedostajalo tog dana u Kongresu bio je predsjednik s velikom žlicom kojom bi miješao Kool-Aid”, dodao je.

Chansley se trenutno nalazi u pritvoru te nema pravo na kauciju.