Riba sa bojama zastave Tajlanda prodana za rekordnih 1.428 eura

riba
Foto: Twitter

Sijamski borac, riba sa bojama nacionalne zastave Tajlanda prodana je za rekordnih 53.500 bahta (oko 1.428 eura) na online aukciji. To je najveći izdvojeni iznos novca ikada za ribu iz roda Betta, kojem pripada sijamski borac.

Slike ribe sa plavim, crvenim i bijelim horizontalnim prugama objavio je na online aukciji na facebooku Kachen Worachai uzgajivač sijamskih boraca, inače akvarijumskih riba. Worachai je u četvrtak kazao da je očekivao da će za ribu biti ponuđeno nekoliko hiljada bahta, ali da je bio šokiran kada je drugog dana aukcije cijena dostigla 10.000 bahta (266 eura).

“Nisam očekivao da moja riba može dostići ovu cijenu. Šansa za dobijanje ribe sa bojama tajlandske zastave je 1:100.000. Mnogi ljudi su to pokušali, ali nisu uspjeli. Sreća je definitivno bila na mojoj strani“, rekao je Worachai, vlasnik trgovine mješovitom robom koji se uzgojem riba bavi iz hobija.

On je sliku sijamskog borca sa bojama tajlandske zastave postavio 6. novembra i stavio početnu cijenu od 99 bahta (2,63 eura), a aukciju je zatvorio 8. novembra.

Ribe iz roda Betta i ranije su uzgajane kako bi se na njima dobile boje tajlandske zastave, ali nijedna nije bila ni blizu.

Najveća prethodna cijena za ribu polumjesec iz roda Betta bila je upola manja i iznosila je 23.500 bahta (oko 625 eura).